Avukat Turgut Kazan, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak’ın tutukluluk süreleri ve temyizden korkutucu önerilerini “dehşet veren, kan donduran değerlendirmeler” olarak niteledi.

Kazan, tutukluluk süresinin iş yüküne bağlanmasıyla ilgili olarak “Bin yıl tutuklu kalınabileceğinin kabul edilmesi isteniyor” dedi.

Avukat Turgut Kazan, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak’ın adli yıl açılış konuşmasını değerlendirdi. Yargıtay Başkanı Kaynak, tutuklu sayısındaki fazlalığın tutuklama müessesesinden kaynaklanmayıp “iş yoğunluğu ve benzeri sebeplerle davaların makul sürede bitirilememesi”ne bağlamıştı. “Yargıtay Başkanı’nın sorunu bu şekilde ortaya koyması gerçekten dehşet verici bir şeydir” diyen avukat Kazan, “İnsan haklarına inanan, hukuka inanan insanların isyan etmesini gerektiren bir değerlendirme” dedi.


‘Çözüm önermeliydi’

Yargıtay Başkanı’nın açılış konuşmasında soruna ilişkin çözümler önermesi gerektiğine işaret eden Kazan, “Siyasal iktidardan çözümler yönünde iş yapmalarını istemesi gerekir. ‘Dosyaya 2 dakika ayırabiliyoruz, diyorsun 2 dakika ayırdığın dosyalarda insanların neredeyse bin yıl tutuklu kalabileceğini kabul ediyorsun. Kanım dondu. Yargıtay Başkanı bunu söyledikten sonra şunu şunu yapmanızı istiyoruz demeden bunu böyle nasıl bırakır? Bir anlamda tutuklamalara ve haksızlığa katlanmak zorundasınız diyor” diye konuştu.

Kaynak’ın “aleyhe bozma yasağının kaldırılması” önerisini de irdeleyen Avukat Turgut Kazan, “Bunun Türkçesi temyiz hakkından vazgeçtir. Temyizden korkacaksın aleyhe karar çıkar diye ve verilen cezaya katlanacaksın. Bunu önermek olacak iş değil. 20 yıl hapis cezası alan birisi ağırlaştırılmış müebbet olacak diye korkup cezanın üstüne oturacak. Bu nasıl bir adalet anlayışında olduklarını gösteriyor” diye konuştu.


Cumhuriyet