ABD ile yaşanan kriz nedeniyle ABD merkezli kuruluşlara reklam vermeyeceğini açıklayan THY, henüz 5 ay önce Amerikan uçak üreticisi Boeing şirketi ile 7 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Yine ABD'ye boykot açıklaması yapan Türk Telekom da, ABD'li teknoloji firması Apple'ın iphone'larını pazarlamaya devam ediyor.

Son günlerde Türkiye ile ABD arasında yaşanan kriz nedeniyle bir karar alan Türk Hava Yolları ( THY), reklam medya planlamaları kapsamında ABD merkezli kuruluşlara reklam vermeyeceğini açıkladı.

Konuyla ilgili resmi Twitter adresinden bir açıklama yapan Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, "ABD’ye reklam verme" etiketi ile "Türk Hava Yolları olarak devletimizin ve milletimizin yanında yer alıyoruz. Konu ile alakalı gerekli talimatlar ajanslarımıza verilmiştir" dedi. 

5 AY ÖNCE 7 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI

Türk Hava Yolları, geçtiğimiz Mart ayında, ABD merkezli uçak üreticisi Boeing ile 25'i kesin, 5'i opsiyonlu toplam 30 adet 787-9 Dreamliner tipi yolcu uçağının sipariş anlaşmasını imzalamıştı. Boeing tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın maliyetinin 7 milyar Dolar olduğu belirtilmişti.
Türk Hava Yolları, KAP’a yönelik açıklamasında, anlaşma kapsamında 30'u Boeing'den, 30'u Airbus'dan olmak üzere, 6'sının 2019'da, 14'ünün 2020 yılında, 10'unun 2021 yılında, 12'sinin 2023'te ve kalan 7'sinin de 2014 yılında alımının yapılacağını duyurmuştu.

Öte yandan, THY 'nin ABD ile tek alışverişi Boeing uçakları da değil.  THY'nin resmi internet sitesinin ihale duyuruları bölümünde, cihaz satın alımı kapsamında açılan ve  28.08.2018 Salı gününe kadar başvuru alacak ihalede, ABD'li Apple firmasından 24 Adet iMac model masaüstü bilgisayar ihtiyacı da görülüyor. THY'nin, adedi 10 bin liranin üzerinde  olan  bilgisayar alımını öngören  ihalede de değişikliğe gidip gitmeyeceği merak ediliyor?

[Haber görseli]

Ayrıca ABD'deki bir çok etkinliğin sponsorluğunu üstlenen THY, 2017'de de ABD'deki Indy Eleven futbol takımına sponsor olduğunu açıklamıştı. THY, geçtiğimiz günlerde de ABD'li medya kuruluşu CNN International ile sponsorluk anlaşması imzalamıştı. 

1 KEZ YAYINLANAN REKLAMA MİLYON DOLAR HARCANDI

Ayrıca geçtiğimiz yıl THY 'nin reklam yüzü olarak seçtiği ünlü oyuncu Morgan Freeman ile çektiği reklam filmi, Super Bowl'da (Amerikan Ulusal Futbol Ligi) yayınladı. Sadece bir kez gösterilen reklam için Türk Hava Yolları'nın kasasından 8 milyon 250 bin dolar çıktı. 

THY gibi ABD'ye boykot kararı alan şirketlerden biri de Türk Telekom oldu. Ancak Türk Telekom, Erdoğan'ın "ABD'ye elektronik ürünlerde boykot uygulayacağız" açıklamasına rağmen, internet sitesi üzerinden müşterilerine iphone pazarlamayı sürdürüyor.

[Haber görseli]