Meclis Anayasa Komisyonu’nda bekleyen 923 dokunulmazlık fezlekesinden yaklaşık 700’ü BDP ve BDP destekli bağımsız milletvekillerine ait. BDP’liler hakkındaki fezlekelerin önemli bir kısmı  ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ ve benzeri suçlamaları içeriyor.  4. yargı paketinde propaganda suçunun tanımı değiştirilerek ‘cebir ve şiddet’ şartı getiriliyor.

4. yargı paketinin yasalaşması halinde örgüt üyesi olmadığı halde bir kişi artık örgüt üyesi gibi ceza almayacak. Bu durumda ‘terör örgütünün propagandasını yaptığı’, ‘örgüt adına suç işlediği’ gerekçesiyle haklarında fezleke düzenlenen çok sayıda BDP’li milletvekilinin fezlekesi düşecek. Ancak bu konuda savcılığın fezlekeye dayandırdığı gerekçeler ve kanun maddeleri önemli. Fezlekenin gerekçesi sadece ‘propaganda’ suçu ise kanun çıktıktan sonra fezlekeyi yeniden değerlendirecek savcılık, Meclis’teki fezlekesini geri çekecek. Ancak propagandanın yanında, ‘terör örgütüne üyelik’ gibi suçlaması olanların fezlekeleri işlemde kalacak.

   Öte yandan  PKK’lılarla kucaklaştığı için kamuoyunda infial uyandıran ve dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen BDP’li milletvekillerinin de 4. yargı paketinden yararlanabileceği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan ve 4. yargı paketine son şeklinin verildiği toplantıya katılan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, paketin yasalaşması halinde şiddeti teşvik etmeyen, sadece propaganda suçunu içeren fezlekelerin düşeceğini söyledi. Zaman’a konuşan Burhan Kuzu, kaç fezlekenin düşeceğinin ‘tek tek yapılacak bir incelemeden sonra’ ortaya çıkabileceğini belirterek, “Komisyonda bekleyen fezlekelerin yaklaşık 700’ü BDP veya bu partiyle ilgili bağımsız milletvekillerine ait. Bunların da önemli bir kısmı propaganda suçu ile ilgili. Tabii tek tek bakmak lazım. Örgüt propagandası yapmak cebir ve şiddeti içermiyorsa bu dosyalar düşebilir. Sayısı inceleme sonrası ortaya çıkar. Öyle veya böyle belli oranda bir fezleke sayısı azalmış olacak. Ne kadar azalır, bu düzenleme hayata geçtikten sonra ortaya çıkar.” dedi.

      Kuzu, PKK’lılarla kucaklaşan BDP’li milletvekillerinin de 4. paketten yararlanıp yararlanmayacağı konusunda ise, “Kucaklaşma fezlekelerinin kapsamına bakmak lazım. Eğer cebir şiddete çağrı içermeyen propaganda suçuyla sınırlıysa olabilir. Ancak fezlekelerde başka suçlamalar da olabilir. Dosyalara bakmak lazım. Propaganda suçu uygulamada dava mahkemede görülürken de ayrılabilir.” diye konuştu.
ZAMAN