Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkmen, Arap, Kürt, Sünni, Hristiyan, Alevi, Dürzi, Süryani hangi köken ve mezhepten olursa olsun, Suriye halkının demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir devlet yapısına kavuşması arzusunu her platformda destekledik ve yanlarında olduk" dedi.

Meyra Otel'de düzenlenen Suriye Türkmen Meclisi 3. Genel Kurulu, divan üyelerinin belirlenmesi ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yaptığını, bundan sonra da hem Türkmenlere hem de savaş ortamından kaçmak zorunda kalan Suriyeli ve Iraklılılara tüm imkanları seferber etmeye devam edeceklerini söyledi.

"Dönüşümün Baasçı zihniyetle gerçekleşmesi mümkün değil"

Türkmenleri bugüne kadar hiç yalnız bırakmadıklarını, bundan sonra da bırakmayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, Türkmenlerin, zor şartlar altında zalim rejimden kurtulmak ve Suriye'nin geleceğini inşa etmek için arazide kahramanca mücadele ettiğini söyledi.

Arazideki çalışmayı meclis çatısı altında da devam ettirmekte fayda olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı ve halkın kendi yöneticilerini özgür iradesiyle seçebildiği yeni bir Suriye için gerçek bir siyasi dönüşümün hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu dönüşümün Esad ve etrafındaki eli kana bulaşmış Baasçı zihniyetle gerçekleşmesi mümkün değildir. Bunu ilk günden beri söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz. Türkmen, Arap, Kürt, Sünni, Hristiyan, Alevi, Dürzi, Süryani hangi köken ve mezhepten olursa olsun Suriye halkının demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir devlet yapısına kavuşması arzusunu her platformda destekledik ve yanlarında olduk. Elbette, Türkmen kardeşlerimizin gönlümüzdeki yeri başka. Bundan daha doğal bir şey de olamaz."

Kaynak: AA