Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklendiği gibi faizleri sabit tutmasıyla, dolar 2.96 liranın da altını gördü. Fed'in faiz kararı öncesi 3.0100 - 3.0200 lira dolayında hareket eden dolar, dün 3.00 liranın altına indikten sonra, haftanın son işlem gününe 2.9566 liraya kadar geriledi. Dolara paralel olarak, euro da 3.28 - 3.30 lira düzeyinden 3.2297 liraya kadar indi. Fed, iki günlük toplantısının ardından dün gece faizleri değiştirmediğini ve küresel piyasaları 'yakından izlediğini' açıkladı. Fed açıklamada ayrıca, faiz artışlarına devam edeceği yolundaki planlarını sürdüreceği işaretini de verdi. 

Japonya negatif faizde Japonya Merkez Bankası da, küresel ekonomideki yavaşlamının, ülke ekonomisinde oluşturabileceği olumsuzluklara önlem amacıyla faizleri sıfırın altına indirdi. Japonya Merkez Bankası'nın bu beklenmedik adımı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini ve varlıklarını olumlu etkiledi. Petrol 35 dolar dolayında Rusya'nın küresel petrol stoklarındaki fazlayı kontrol edebilmek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile işbirliği yapılabileceği yolundaki açıklamaları da döviz piyasalarında etkili oldu. 

Petrol fiyatlarındaki yükselmenin risk algısını olumlu etkilemesine bağlı olarak gelişmekte olan piyasalara yönelimi artırması, bu ülke varlıklarına da talebi artırıyor. Hampetrol fiyatlarının dün varil başına 35 dolara çıkan fiyatları da bu düzeylerini koruyor. Brent petrolün varil fiyatı, petrol üreticileri arasında arz kısma yolunda bir anlaşma olabileceği beklentisiyle 34.82 dolara, ABD tipi hafif hampetrolün varil fiyatı da 34.10 lira dolayında işlem görüyor. 

Brent petrolün varil fiyatı, arz fazlası endişeleriyle 20 Ocak'ta 27.10 dolara kadar gerilemişti. 'OPEC petrol üreten her ülkenin üretimini yüzde 5 azaltmasını gündeme getirebilir' Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Şubat ayında düzenlenmesi planlanan OPEC toplantısında petrol üreten her ülkenin üretimi yüzde 5 azaltması konusunun gündeme getirilebileceğini gazetecilere şöyle açıkladı: 'Önceki toplantılarımızda bu konuyu görüştüğümüzde sadece Rusya'dan değil petrol üreten ve ihraç eden tüm ülkelerden bahsedildi. 

Yaklaşık olarak bu değerler görüşüldü, her ülkenin üretimi yüzde 5 azaltması görüşüldü. İşin aslı, bu o kadar basit değil, kısıtlamayı kontrol etme konusunda birçok sorun var. Bu yüzden bu sorunlar üzerinde çalışmaya başlamak için ilk olarak ortak karar almamız gerek. Bu yüzden bu hakkında konuşmak için erken.'

Kaynak: DHA