Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerinde “ücretsiz dağıtılıyor” dediği doğum kontrol yöntemlerinin, gerçekte bulunamadığı ortaya çıktı. Son 6 aydır aile sağlık merkezlerinin ihtiyaçlarından çok daha azının hekimlere gönderildiği anlaşılırken, hekimlerin  taleplerine karşılık verilmediği öğrenildi.

Kendisi de aile hekimi olan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Filiz İncekara, kadına yaşına, sosyal koşullarına göre 3 aylık iğne, aylık iğne, kondom, ria (spiral) ya da tablet (hap) kullanmalarını söylediklerini belirterek “Her hekimin nüfusuna göre malzeme dağıtılıyor.

Ama son 6 aydır işler değişti. Benim aylık ihtiyacım 61 tabletse, 21 geliyor. Tablet başladığım kadına aynı şekilde devam edemiyorum.
Kadın bir ay sonra gelip istediğinde ‘yok’ demek zorunda kalıyoruz. Kadın da ‘Bunu alacak param yok’ diyor. Hem kadının hekime güveni kalmıyor hem de hormon değişiklikleri nedeniyle sağlığı tehlikeye giriyor” dedi. Doğum kontrol yöntemleri araçlarının yeterince dağıtılmamasının bilinçli olarak yapıldığını söyleyen İncekara, “İstenen, ileride işçi olabilecek bir insan topluluğu. Ucuz iş gücü yaratmak için eğitimsiz insanlara ihtiyaçları var. Bu politika da bunun sonucudur” diye konuştu.

Cumhuriyet