Yaklaşan nevruz nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) kabilinden duyurusu meydana getirilen etkinlikler Doğu ve Güneydoğu'da bitmeme eden yıldırı saldırıları nedeniyle endişeye sebep olmasının arkası sıra bazısı şehirlerde valilikler kabilinden ortak müddet tanıtım gösterisi yürüyüşü, matbuat açıklaması, miting, sergilik açma, cilt ihdas ve benzeşim etkinlikler yasaklandı.

HDP, DBP ve DTK kabilinden henüz geçmiş meydana getirilen açıklamada, 17-22 Mart tarihleri ortada nevruz etkinliklerinin düzenleneceğinin açıklanmasının arkası sıra tedbirler alındı.

Valilik kararları

Şırnak Valiliğinden, yıldırı örgütüne hakkında ölçülü operasyonlar dolayısıyla yapılacak bulunan bariz iklim toplantıları ve tanıtım gösterisi yürüyüşleri ile düzenlemesi beklenen nevruz etkinliklerinin, ortaya çıkabilecek rastgele ortak provokasyonun engellenmesi, başkalarının doğruluk ve özgürlüklerinin korunması ve töhmet işlenmesini mâni olmak gibi makul şerait oluşuncaya denli ikinci ortak buyruğa denli yasaklandığı açıklandı.

Mardin'de ise il kabilinden akıbet çağda yaşanmış bulunan yıldırı vakaları ve tahsil edilen ihbarlar dolayısıyla vatandaşların dokunca görmesini engel olmak gibi 15 Mart'tan itibaren 30 gündüz süresince rastgele muhtelif güruh ve tanıtım gösterisi yürüyüşü, matbuat açıklaması, miting, sergilik açma, cilt ihdas ve benzeşim etkinliklerin yasaklanmasına değişmeyen verildiği duyuruldu.

Hakkari Valiliğince 15 Mart'ta meydana getirilen açıklamada, şehirde bariz iklim toplantısı, tanıtım gösterisi yürüyüşleri ve düzenlenecek nevruz etkinliğinin ölçülü terörle savaş operasyonları dolayısıyla ikinci ortak buyruğa denli yasaklandığı belirtilmişti.

'21 Mart haricinde müsaade yok'

Erzurum, Erzincan, Tunceli,Batman,Bingöl,Muş ve Kars'ta da alışılagelen zamanından geçmiş tertiplenmek maksut 'nevruz' etkinliklerine, valiliklerce tahrik olabildiği değerlendirilerek müsaade verilmedi. Nevruz etkinliklerinin elden 21 Mart Pazartesi haset il merkezinde valilik, ilçelerde ise kaymakamlıklarca belirlenen bölgeler gerçekleştirilebilmesinin makul olacağı sonucu alındı.

Kaynak: AA