IĞDIR - HÜSEYİN YILDIZ

Iğdır'da bulunan ve görünüşü ile dünyanın en zorlu dağlarından K2'ye benzetilen Tekelti Dağı, son zamanlardaki tanıtım faaliyetleriyle dağcıların gözdesi oldu.

Tuzluca ilçesine bağlı Akoluk köyünde yer alan, görünüşü ve tırmanış zorluğu nedeniyle dünyanın en büyük ikinci dağı olan Pakistan-Çin sınırındaki K2 Dağı'na benzetilen Tekelti, yetkililerin ve bölgedeki dağcıların tanıtım çalışmalarıyla birçok sporcuyu ağırlıyor.

Sunduğu zorlu şartlar nedeniyle genellikle en zorlu zirveyi hedefleyen dağcıların tercih ettiği ve tırmanmayı düşünen 100 kişiden neredeyse yarısının zirvesini göremediği Tekelti Dağı, son zamanlarda dağcıların gözdesi durumunda.

Iğdır Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekelti Dağı'nın turist çekmesi için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yapılan çalışmalardan olumlu geri dönüşler alındığını aktaran Engindeniz, "Iğdır Valiliği ve İl Özel İdaresinin gerçekleştirdiği çalışmalarla Tekelti, yol ağına kavuşturulmuştur. Bölgede dağcılığın yanı sıra bisiklet, kayak, doğa yürüyüşü ve çeşitli faaliyetler de yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Tekelti'nin tırmanış yapmak isteyenlere en ekstrem şartları sunduğunu belirten Engindeniz, "Iğdır, etrafı dağlarla çevrili, çukurda kalan bir şehir. Iğdır'ın etrafındaki dağlar da oldukça yüksek ve ilgi çekicidir. Bunlardan birisi de Tekelti'dir. Tekelti, yapılan tanıtımlarla ilgi odağında. 2 bin 552 metre yüksekliğe sahip, çok sarp ve diktir. Dağcılarımız bu teknik ve sarp kayalıklardan geçerken beceri ve tecrübe isteyen bir tırmanış yapıyor." diye konuştu.

"İlk kış tırmanışı yapıldı"

Engindeniz, bölgede tırmanılabilir birçok dağ olduğunu ve her dağın ziyaretçilerine farklı güzellikler sunduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Tekelti Dağı'na özellikle son zamanlarda kafileler gelmeye başladı. Bizlerin ve Iğdırlı dağcıların yaptıkları tanıtımlarla Tekelti adeta bir marka haline geldi. 2017 yılı içerisinde birçok yeni rota belirlenip, derecelerine göre veriler elde edilip ve bu rotalara isimler verildi. Son olarak İskender Iğdır Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (AKUD) bir ilki başardı, dağa ilk defa kış tırmanışı yaptılar. Bu ekibi gerçekten tebrik ediyorum."

"Zirvedeki duyguyu anlatmam mümkün değil"

Tekelti Dağı'na tırmanmak için Muğla'dan gelen Selma Güven, dağın ilgi çekici olduğunu ve tırmanıştan büyük zevk aldığını söyledi.

Bu dağın ismini yaklaşık 2 ay önce duyduğunu ve tırmanmak için adeta gün saydığını ifade eden Güven, şunları kaydetti:

"Tekelti'ye hiç kış tırmanışı yapılmamıştı, biz de yapılmamışı yapmanın peşindeydik. Ben Bodrum Doğa Sporları Kulübünün (BODOSK) sporcusuyum. Muğla'dayken sürekli bu dağı inceliyordum, K2 benzetmesi vardı, geldim zirveye çıktım. Zirvedeki duyguyu anlatmam mümkün değil. K2 ismini hak ediyor. Çok riskli bir tırmanıştı, burası için uzun bir faaliyet raporu yazmayacağım. Herkes gelsin ve görsün istiyorum."

AKUD sporcularından Sabri Sarcan ise "Dağın tanıtımı için arkadaşlarımızla yaklaşık bir yıldır çok uğraştık. Tabii ki valilik, özel idare ve kültür müdürlüğü de yardım etti. Son zamanlarda birçok farklı bölgelerden ve hatta komşu ülkelerden dağcıları ağırladık. Daha güzel olacak, Tekelti daha çok turisti ağırlayacak." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA