KARS - Hüseyin Demirci

Doğu Anadolu'da soba imalatının merkezi durumunda olan Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış öncesi özenle üretilen 100 bin saç soba, Türkiye'nin doğusundaki 8 ilde satışa sunuldu.

Sarıkamış Küçük Sanayi Sitesi'ndeki 4 ayrı imalathanede 10 ay süreyle 40 işçinin çalışarak ürettiği sobaların Kars'ın yanı sıra çevre illere sevkiyatına başlandı. İlçede imal edilen yaklaşık 100 bin sac soba, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Bitlis, Bingöl ve Muş'ta satışa sunuldu.

Odun, kömür, tezek yakılabilen kovalı, 12 çeşit değişik ebat ve tiplerde imal edilen sobaların fiyatları 25 ile 75 TL arasında değişiyor.

İmalathane sahibi Nihat Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkamış, sac, soba üretiminde geçmişine dayalı tecrübesiyle bölgenin tek imalat merkezine sahip olduğunu söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış şartlarına uygun herkesin kullanabileceği kaliteli ve ucuz sobalar ürettiklerini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Sarıkamış 1960 yılından beri soba sektöründe bölgenin hakimi olmuş. Biz de kıymetli ustalarımızdan öğrendiğimiz bu sanatı devam ettiriyoruz. Bazı yerlerde küçük çaplı soba yapımı olabilir ama Doğu Anadolu Bölgesi'nin ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Eğer imalat potansiyelimiz artarsa daha fazla ile sevkiyat yapabiliriz. Ancak şu anki potansiyelimiz bu kadar. Ürettiğimiz sobaları genellikle kırsal bölgede hayvancılıkla uğraşan köylü vatandaşlarımız kullanıyor. Biz Doğu Anadolu Bölgesi'ni ısıtmaya devam edeceğiz."

İmalatçılardan Davut Yılmaz da kış öncesinde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, üretilen sobaların kaliteli ve ağır kış şartlarına uygun biçimde hazırlandığını kaydetti.

Yılmaz, ürettikleri sobalara her geçen gün talebin arttığını anlatarak, "Büyük özenle hazırlanan sobaları, kömür, odun ve tezekle evlerini ısıtan vatandaşlara satıyoruz. Her sene daha fazla talep alıyoruz. Sarıkamış'ta yapıla sobalarımız kalitelidir ve her zaman her yerde kullanışlıdır, fiyatları da uygundur." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA