ŞAM - Mohamad Misto/Halit Süleyman/Hacer Başer

Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Doğu Guta'nın 3 yıldan fazla süredir rejim tarafından kuşatma altında tutulması, yaşanan insani krizlerin yanı sıra arı yetiştiriciliği ve bal üretimini de olumsuz etkiledi.

Ülkede iç savaşın başladığı 2011 yılından önce bölge sakinlerinin geçim kaynağı olarak arıcılıkla ilgilendiği ve yüksek kalitede bal üretiminin yapıldığı Doğu Guta'da kuşatma nedeniyle arıcılık için gerekli araçların temininin zorlaşması, arı yetiştirmek için güvenli alan bulma güçlüğü gibi sıkıntılar yaşanıyor.

Arıcılık yapan Ebu Yusuf eş-Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut şartlarda işini yapmanın çok zor bir hal aldığını söyledi.

Kullandıkları malzemelerin çoğunun ithal ürün olması ve kuşatma nedeniyle bunları temin etme konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Şami, bölgede devam eden operasyonlar sebebiyle de kovanları başka yere taşıyamadıklarını ve çok sayıda arının bu yüzden telef olduğunu anlattı.

Şami sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede bu 3 yılda yayılan hastalıklar da bal üretimini olumsuz etkiledi. Önceki yıllara göre üretim yarıdan da aşağıya düştü. Üretilen balları kuşatma nedeniyle bölge dışına da çıkaramıyoruz."

Olayların başladığı 2011'den önce 500 tonu Doğu Guta'dan olmak üzere Suriye'nin yaklaşık 3 bin ton bal ürettiğini ifade eden Şami, birçok hastalığa şifa olan ve ilaç yapımında kullanılan balın tükenmemesi için yardım kuruluşlarına çağrıda bulundu.

Duma ilçesinde arıcılık yapan Meysera es-Siday da Doğu Guta'da son yıllarda 18 bin arı kovanının kaybedildiğini, bunun da 2011 tarihinden önceki mevcut kovanların yüzde 70'ine tekabül ettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA