SRINAGAR

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesi siyasi lideri Mehbuba Mufti, bağımsızlık yanlısı liderlerle diyaloğun bölgesel sorunların çözümünde tek yol olduğunu belirtti.

Mufti, Hint gazetesi "The Hindu"ya verdiği röportajda, bağımsızlık yanlısı liderlerle görüşme olasılığından henüz vazgeçmediğini söyledi.

"Bizim için diğer seçenek nedir? Savaşa gitsek bile ne değişecek? Hükümet yetkililerinin bu liderlere ulaşabilmesini umuyorum." diyen Mufti, diyaloğun bölgesel sorunların çözümünde tek yol olduğunu vurguladı.

Keşmir'i bütün dünyaya açmaları gerektiğini ifade eden Mufti, şunları kaydetti:

"Örneğin, iki grup arasında yılda bir veya iki kez toplanıp ticaret, turizm ve çevre konularının tartışıldığı bir danışma konseyi neden bulunmuyor? Gerçek dışı geldiğini biliyorum ancak daha iyi bir çözüm görmüyorum."

Mufti, medyanın diyaloğu taviz vermekle karıştırdığını savunarak, "Biri diyalog kelimesini söyleyince sosyal medya ve diğerleri, direnişçilere taviz verdiğinizi söylüyor. Diyalog uzlaşma için gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

Keşmirlilerin Hindistan ordusu tarafından canlı kalkan olarak kullanılmasına ilişkin soru üzerine Mufti, ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını ve bunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Bölgenin siyasi lideriyken hayatını kaybeden babası Mufti Muhammed Sayeed'in yerine iktidara gelen 57 yaşındaki Mufti, Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.

Cammu Keşmir'de 2017 yılının ilk yarısında toplam 97 direnişçi, 27 sivil ve 39 Hint askeri öldürüldü. Halkın Demokratik Partisi (PDP) lideri Mufti, 4 Nisan 2016'da eyalet meclisi Raj Bhawan'da yapılan yemin töreniyle eyaletin ilk kadın başbakanı olmuştu.

Muhabir: Zehra Ulucak

Kaynak: AA