CHP Milletvekili ve emekli Büyükelçi Osman Korutürk, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, kendisine son dönemde Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan meslek memuru alımları konusunda bir "duyum ulaştığını" söyledi. Korutürk, son dönemde kariyerlerini büyükelçi olarak sonlandıracak 102 diplomat adayı alındığını, bunlardan 70 kadarının da yabancı dil bilmediğine ilişkin iddiaların kendisine de ulaştığı konusunda bilgi verdi. 

CHP Milletvekili, bu diplomatların ODTÜ'de yabancı dil eğitimine gönderildikleri bilgisinin de kendilerine bir duyum olarak ulaştığını vurguladı. 
 
"DIŞARDAN BÜYÜKELÇİ ATAMA İSTİSNA OLARAK KALMALI"
 
Korutürk, son dönemde hükümetin Dışişleri Bakanlığı dışından atadığı büyükelçilere de dikkat çekerek, "Dışişleri Bakanlığı'nda meslek dışı büyükelçi ataması zaman zaman yapılan bir şeydir. Yasalarda da yeri vardır. Ancak yasada da geçen adıyla 'istisnai' bir memuriyettir. İstisna olarak da tutulması gerekir. Son dönemde dışardan Büyükelçi atamalarının istisnai olmaktan çıkma yoluna girdiğini görüyoruz. Diplomasi mesleğin usta çırak ilişkisi içinde yürür ve birikim çok önemlidir. Dışardan büyükelçi atamalarının artması, Türk dış politikasını da olumsuz etkileyecektir" diye konuştu. 
 
DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI KORU: MEMUR ALIM UYGULAMASINI DEĞİŞTİRMEDİK
 
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru da, Korutürk'ün sözleri üzerine, Bakanlığın son dönemde memur alım uygulamasında değişiklik yapmadığını söyleyerek yanıtladı. 
Koru, Hürriyet'e şu açıklamayı yaptı;
"Biz on yıllardır, yeni memurlarımıza kapsamlı eğitim veririz. Bu eğitimin içinde geleneksel dış politika konularına ek olarak protokol, yabancı dilde yazışma teknikleri ve müzakere teknikleri de yer alır. Şimdi sınavlarını yapmakta olduğumuz memurları da diplomasi akademisinde eğitime başlattığımızda aynı dersleri vereceğiz. Bu uygulama Dışişleri Bakanlığı'nın önceki yöneticileri döneminde de böyleydi."

Türkiye'de eğitim düzeyinin yükselmesine paralel olarak, Dışişleri Bakanlığı'nın aldığı kariyer memurlarının kalitesinin de arttığına dikkat çeken Büyükelçi Koru, "Dün memur alımına ilişkin sınav komisyonunda mülakat aşaması vardı. Ve tüm komisyon üyelerinin ortak kanaati sınava katılan gençlerin bilgi düzeylerinin yüksekliğiydi.Pırıl pırıl gençlerin mesleğimize katılmasından memnuniyet duyuyoruz" dedi.