Bakan Davutoğlu, mobbing kapsamında bugüne değil 9 personelin dilekçe vermek suretiyle, Bakanlığa başvuru yaptığını açıkladı. Bakan Davutoğlu 4 idareciye ceza verildiğini ve yerlerinin değiştirildiğini belirtti.
 
İŞTE DAVUTOĞLU'NUN VERDİĞİ CEVAP
 
ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ RUHSAR DEMİREL'İN 2013/13450 SAYILI YAZILI

SORU ÖNERGESİ ve YANITLARI (43452547-120.00-128743 sayılı yazının ekidir.)
 
SORULAR
 
2011/2 sayı ve "İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi" konulu, Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde;
 
1- Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan, ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'ni arayan çalışanlar ile şikâyetlerini değerlendirmeye alman çalışanların sayılarını, cinsiyeti, kadro unvanları ile çalıştıkları kurumlara ve illere göre dağılımı nedir?
 
2- Bakanlık çalışanlarının ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'ni aramalarına neden olan şikâyet konuları nelerdir? Değerlendirmeye alınan şikayetler sonucunda taraflara yapılan uygulamalar ve yaptırımlar nelerdir?
 
3- Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda psikolojik tacize yönelik farkındalık yaratmak amacıyla yapılan/yapılması planlanan faaliyetler ve eğitim çalışmaları nelerdir? Düzenlenen faaliyetlere ve eğitim çalışmalarına katılan çalışanların; sayısı, cinsiyeti, kadro unvanları ve çalıştıkları kurumlar ve illere göre dağılımı nedir?
 
4- Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanların psikolojik tacize maruz kalmamaları için, genelgenin yayımlandığı tarihten günümüze kadar, yıllar itibariyle Bakanlık tarafından alınan önlemler nelerdir?
 
5- İşyerinde psikolojik tacizin önlenmesi konusunda, Bakanlık tarafından diğer Bakanlıklarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan ortak protokol ve çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?
 
CEVAP
 
Bakanlığımıza "mobbing" kapsamında bugüne kadar toplam 9 personelimiz tarafından başvuru yapılmıştır. Yapılan başvuruların tamamı dilekçe vermek suretiyle gerçekleşmiştir. Sözkonusu şikayetler kariyer memuru olan meslek memuru ile konsolosluk ve ihtisas memuru ve kariyer memuru olmayan sözleşmeli personel unvanına sahip personelimizce iletilmiştir. Bakanlığımızın taşra teşkilatı bulunmamakta olup, başvuruların tümü yurt dışı misyonlarımızdan gelmiştir.
 
Mobbing şikayetleri nedeniyle şimdiye kadar 4 idareci hakkında yapılan teftiş ve incelemeler neticesinde idari cezalar uygulanmış ve bazı idarecilerin görev yeri değişikliği dahil gereği yapılmıştır. Mobbing nedeniyle bir idareci hakkında açılan dava halen devam etmektedir.
 
Yurtdışına sürekli görevle atanan idareciler ve memurlar da dahil olmak üzere Bakanlık bünyesinde görev yapan tüm personelimize Bakanlığımızca düzenlenen eğitim programları kapsamında uzman bir psikolog tarafından mobbing kavramı anlatılmakta ve mobbinge maruz kalınması durumunda nasıl bir yol takip edilmesi gerektiği konusunda personel bilinçlendirilmektedir. Buna ilaveten Teftiş Kurulu Başkanlığımız tarafından her yıl dış misyonlarımızda gerçekleştirilen olağan denetimler sırasında misyon şefleri ve çalışanları mobbing ve Bakanlığımızın mobbinge karşı aldığı önlemler konusunda bilgilendirilmektedir.
 
İşyerinde psikolojik tacizin önlenmesi konusunda Bakanlığımız tarafından diğer Bakanlıklarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla halihazırda yapılmış bir ortak protokol bulunmamaktadır.


Haber Kaynağı: memurlar.net