Dış Haberler Servisi - AKPnin zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerle ilgili dış basında da değerlendirmeler yapıldı. Ünlü Fransız haber ajansı AFP abonelerine geçtiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili yorumda, Korkuyu da umudu da besliyorbaşlığını kullandı.

İktidara üçüncü kez ezici çoğunlukla geldiğini vurguladığı Erdoğan için karizmatik ve popülist lidertanımlamalarını yapan ajans, Erdoğanın agresif bir tarzıolduğunu da kaydederek bu tarzın endişe yarattığına dikkat çekti. Erdoğanın kendisine, İslam kardeşliği çerçevesinde ezilmişlerin savunucusu misyonu yüklediğinin de ileri sürüldüğü yorumda, Başbakanın Arap ülkelerinin sokaklarında İsraile karşı aldığı tutumdan ötürü bir kahraman gibi karşılandığı da ileri sürüldü. Ajans, Ama eleştiriler karşısında tahammülsüz, medyaya karşı haşin saldırılar yapıyor, fikir ayrılıklarının arkasında komplo görmeye eğilimlideğerlendirmelerinde bulundu. Başbakanın Hopalılara eşkıya dediğinin de hatırlatıldığı yorumda, polisin kullandığı biber gazı nedeniyle bir öğretmenin hayatını kaybettiğine de değinilerek yönetime karşı gizli planlar içinde olduğunu iddia ettiği gazetecilerin tutuklanmasını savunan Erdoğanın, yayımlanmamış kitapları bile benzeri görülmemişşekilde yasakladığına ve bazı kitapları bombadan daha yıkıcı gördüğünü söylediğine de dikkat çekildi.

‘Başkanlık arzusunda’

Ünlü Amerikan haber yorum dergisi Time da, seçimlerden kısa bir süre önce yaptığı analizde AKP ve Erdoğan ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dergi, Erdoğanın başkan olma arzusunun büyük bir kesim için endişe verici olduğunu yazdı. Dergi, Başbakan Erdoğanın birçok kişinin endişe duymasına yol açan başkanlık sistemini Fransa ya da Rusyanın sistemlerine benzetti.

Cumhuriyet