Yeni eğitim-öğretim dönemi için hazırlanan seçmeli derslerin birçoğu açılmazken, 3 seçmeli din dersinin tamamı okullarda açılmış durumda.

Din dersi almak seçmeli değil zorunlu…
Konuya ilişkin dün sosyal medyaya yansıyan Yıldırım İMKB Kız Teknik Meslek Lisesi’ndeki seçmeli ders seçim dilekçesinin ardından benzer bir tablonun diğer okullarda da yaşandığı ortaya çıktı.

Küçükçekmece Mustafa Barut Lisesi'nde yer alan seçmeli din dersi dilekçesinde birçok seçmeli dersin açılmadığı görülürken, okul tarafından hazırlanan örnek dilekçe ise nasıl bir tercih sıralamasının makul olduğunu gözler önüne serdi.

Lise duvarına asılan tercih listesinde toplamda 6 kredi olan 3 din dersi ve bir de tek kredilik sosyal etkinlik dersi ile öğrencilerin alması gereken 7 krediyi dolduran okul yönetimi, velileri ve öğrencileri böylece yönlendirmeyi amaçlıyor. AKP tarafından birçok seçmeli din dersi açılacağı duyurulmasına karşın bu lisede de sadece 8 seçmeli ders açılırken, din dersleri dışındaki seçmeli derslerin toplam kredisi sadece 8’de kalıyor. Üç din dersinin kredisinin 2’şer krediden 6 kredi olduğu düşünüldüğünde öğrenciler ilgi duymadığı bir seçmeli dersin olması durumunda din dersi almaya mecbur kalıyor.

Bunun dışında yaşanan bir diğer önemli sorun da "talep olmadığı" gerekçesiyle alınabilecek olan kimi seçmeli derslerin kapatılması ve öğrencilerin bunların yerine yine mecburen din dersi almak zorunda kalmaları.

Din dersi almadı ama zorunlu olarak verildi
Görüşüne başvurduğumuz Bakırköy Lisesi’nde okuyan bir öğrenci, ders kayıtlarında yaşadığı sorunu şöyle anlattı:

“Kayıt sırasında listeyi önümüze koydular. Yaklaşık 15 tane seçenek var. Yalnızca 4 tanesini koyu bir şekilde yazmışlar. Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammed'in Hayatı, Kuran-ı Kerim bir de Diksiyon. Zaten 4 tane ders seçmemiz gerekiyor. Öğrencilere bu 4 dersi seçmeleri dayatılıyor. Sadece bu derslerin öğretmenlerinin okulda bulunduğunu söylüyorlar. Ben başka dersler seçtim, götürdüm, kabul etmediler. Koyu yazılan 4 dersi seçmem istendi. Ben seçmedim. Sonra ders programımı öğrendim, seçmediğim dersler yer alıyor. Sorduğum zaman çoğunluğun o dersleri istediğini söylediler. Fakat kayıt sırasında ailelere zorla bu 4 dersi seçtirip sonra da nasıl çoğunluk istedi diyebiliyorlar anlamadım. Kendi yarattıkları bir kısır döngü var ortada.”

ÖNDER’den "süreyi biz uzattık" açıklaması
Seçmeli din derslerinde öğrencilere “din dersi dışında başka dersler açılmadı” diyen okul yönetimleri seçmeli din derslerinin zorunlu hale gelmesi için elinden geleni yaparken, konuya ilişkin bir açıklama da İmam Hatip Mezunları Derneği’nden (ÖNDER) geldi. Açıklamada şunlar söylendi:

“ÖNDER’in konu ile ilgili yaptığı basın açıklaması ve çalışmalar neticesinde başvuru tarihleri 21 Eylül tarihine kadar uzatıldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ders seçimlerinin okulların açıldığı hafta da devam edeceğini söyledi. 5. ve 9. sınıf öğrencileri için Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Hayatı derslerini seçmek isteyen velilerin okul idarelerine dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.”

(soL - Haber Merkezi)