Balyoz davasında eski 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Albay Kemal Dinçer savunmasını yaptı. Dinçer, “Bu kadar düzmece belge içinde hakikatin bulunacağından endişeliyim. Susanlara soruyorum. Dilsiz şeytan olmaya değer mi makam?” diye konuştu. Hâkim Peksak’ın “Dilsiz şeytan kim” sorusu üzerine Dinçer “Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı’nı kas- tediyorum” dedi. Öte yandan soruşturma kapsamında 3 muvazzaf daha tutuklandı.

Sanık Dinçer, 2003’te komuta kademesinde bulunanlara ‘susmayın’ çağrısı yaptı

‘Dilsiz şeytan olmaya değer mi?’

© Tutuklu sanık eski 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Albay Kemal Dinçer, Balyoz Harekât Planı davasında savunmasını yaptı.

HATİCE TUNCER

Balyoz Harekât Planı davasında savunmasını yapan tutuklu sanık eski 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Albay Kemal Dinçer, Bu kadar düzmece belge içinde hakikatı bulacağından endişeliyim. Bilip de susanlara soruyorum. Dilsiz şeytan olmaya değer mi makamdiye konuştu.

Davanın dünkü 33. duruşmasında önceki gün savunmasını tamamlayan tutuklu sanık Keşan 4. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdemin çapraz sorgusuna geçildi. Üye hâkim Ali Efendi Peksak, Tuğgeneral Erdeme, halen GATAda tedavi altında bulunan dönemin 3. Kolordu Komutanı sanık Ergin Saygunun darbe planı yapıldığı iddia edilen 5-7 Mart 2003 tarihindeki Plan Seminerindeki iki sunumunu hazırlayıp hazırlamadığını sordu. Erdem, tek sunum hazırladığını söyledi. Dinçer ise 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı görevinde olduğu dönemde gerçekleştirilen İstanbul 1. Ordu 2003 Plan Seminerine katılmadığını söyledi. Dinçer iddia edilen Balyoz Harekât Planında yer alan EK-Adaki görevlendirmede yetkili personellistesine isminin haberi olmadan yazıldığını anlattı.

‘Kastım komutanlar’

Üye hâkim Peksakın dilsiz şeytan kimsorusu üzerine Dinçer şu yanıtı verdi: Diğer sanıkların da savunmalarında belirttiği dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanını kast ediyorum. Bir şey biliyorlarsa gelip anlatsınlar.

Tutuklu sanık Tuğgeneral Hakan Akkoç Brükselde NATO Karargâhında görev yaptığını, Plan Semineri sırasında da yurtdışında bulunduğunu kaydetti. Akkoç, Onurlu bir görevden izin alarak Türkiyeye gelip hapis yatmak gibi bir fantezim olmamıştır. NATO karargâhında görev yaparken tutuklanacağımı bile bile geldimdiye konuştu.

Akkoç’un, “Bir çirkin iftira nedeniyle özgürlüğüm gasp edildi. Benim özgürlüğümün gasp edilmesine neden olanların yaşadıkları her anın ıstırap içinde geçmesini diliyorum” ifadesi dikkat çekti.

Akkoçun avukatı Ziya Kara ise Akkoç emekliliği isteyip kalsa Belçikada oturma izni alır ve önemli bir göreve getirilirdidiye konuştu.

‘Frekans uyuşmazlığı’

Tutuklu sanık emekli Korgeneral Doğan Temel, davanın 1 No’lu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğanın kendisi hakkında olumsuz kanaat belirtmesi nedeniyle pasif göreve alınıp emekli edildiğini savundu. Çetin Doğan ise Doğan Temel hakkında Askeri Şûrada olumsuz bir kanaatte bulunmadımdiye açıklama yaptı.

Temel iseSahte CD ve belgeleri hazırlayanlar Çetin Doğan ile aramızdaki durumu bilmedikleri için bizi aynı organizasyonda gösterdi. Ne Doğan beni kabul eder ne de ben onun organizasyonunun içinde girerim. Kendisiyle frekans uyuşmazlığımız var diye konuştu.

Cumhuriyet