ÇANAKKALE

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişim işlemi çerçevesinde, Yunan adalarından Dikili'ye getirilen göçmenler, Çanakkale üzerinden degaje düzenlilik önlemleri altında Kırklareli'ndeki kampa gönderildi.

AA muhabirinin almış olduğu bilgiye göre, Dikili'den 10 otobüsle yola çıkarılan 202 sığınmacı, Çanakkale'nin Lapseki ilçesine getirildi.

Polis ekiplerinin düzenlilik önlemi altında makine vapuruna ayrımlı saatlerde yönlendirilen otobüsler, Avrupa yakasındaki Gelibolu ilçesine ulaşıp, Kırklareli'ne akıllıcasına yola çıktı.

Düzensiz göç ve insanoğlu kaçakçılığı ile uğraş şartıyla Türkiye ile AB ortada 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Buna göre, Türkiye şahıs topraklarından Yunan adalarına geçmiş olduğu ispatlanmış göçmenleri art ikrar edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye kabilinden ülkelerine reddetme edilmesi düşüncesince muamele yapılacak. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve değme birine cevap mukayyet Suriyeli mültecilerden birisi AB ülkelerine gönderilecek. Değişimi yapılacak Suriyeli mülteci sayısı evvel aşamada 72 bin insanoğlu adına öngörülüyor. Geri ikrar ve değiş işlemlerinin harcamaları ise AB kabilinden karşılanacak.

Kaynak: AA