50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri internet ortamına sızdı. Bilişim Uzmanı Erdal Aksünger, 2009’dan önce bu bilgilerin satıldığını belirtip hükümeti uyardıklarını söylerken, Devlet Denetleme Kurulu da 2013’te uyarıda bulunmuş: Şifreler çok basit, 5 dakikada ele geçirilebilir!

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu, 2013 yılında kişisel verilerin korunmasına ilişkin rapor hazırladı. Raporda, mevcut sistemle verilerin 5 dakika gibi kısa bir sürede ele geçirilebileceği uyarısında bulunuldu.

PAROLALAR ÇOK KOMİK

DDK raporunda vatandaşın kamu işlerinde vermek zorunda kaldığı kişisel bilgilerinin korunmasına yönelik bir farkındalık oluşturulmadığına dikkat çekildi. Özellikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı gibi 6 kurumda kişisel verilerin 1111, 0000, 1234 ya da iki haneli rakamlardan oluşan parolalarla sakladığına vurgu yapıldı.

SGK 72 MİLYON LİRAYA SATMIŞ

2013 yılında SGK’nın çeşitli sağlık kurumlarındaki muayene dataları ve diğer kaynaklardan elde ettiği kişisel verileri bir bilişim firmasına 72 milyon lira karşılığında sattığı iddia edilmişti. Kamuoyunda büyük tepki ile karşılanan olayla ilgili SGK, bir açıklama yaptı fakat tatmin edici bulunmadı. Daha sonra muhalefet partilerinin soru önergelerine cevap vermek zorunda kalan Sağlık Bakanlığı, verilerin satıldığını kabul etmişti.

DEVLET SKANDALDAN HABERDARMIŞ

DDK “Çeşitli kuruluşların yaptıkları güvenlik denetimlerinde fiziksel olarak güvenliği sağlanmamış sistemlere saldırı denemeleri yapıldığında, bu sistemlerin beş dakika gibi kısa bir sürede ele geçirilebildiği ve içindeki verilere ulaşılabildiği görülmüştür” açıklamasını yapmıştı.

Meydan