ANKARA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TGRT Haber'de enerjik gösterilen 'Neler Oluyor?' programda gündemi değerlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında planlı PDY ile Mücadele Koordinasyon Toplantısı'na bağlı bir istifham üstünde Kurtulmuş, PDY ile mücadelede kapsamında karşı toplantının yapılmadığını belirtti.

Daha evvela de Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bu mevzunun gündeme geldiğini anımsatan Kurtulmuş, 'MGK'nın, Türkiye düşüncesince rüçhan zılgıt kendisine onama etmiş olduğu konulardan biri de PDY olmuştur, onunla savaşım de Türkiye'nin rüçhan düzenlilik meselelerinden biri durumunu almıştır. Dolayısıyla henüz önceki türlü kereler konuşulmuş bulunan bir mevzuyla erinç karşıyayız. Zaten ilgilendiren bakanlıklar, amme kasıntı ve kuruluşları, devletin içine sızmış bulunan bu yapılanmanın unsurlarıyla mücadelesini sürdürüyor. Diğer yandan da bu karaca mal ibra kabil öteki mevzularla ilgilendiren de filhakika bir aşırı dosya açılmış ve bu dosyalar üstünden operasyonlar bitmeme ediyor. Dolayısıyla bu, Sayın Başbakanımızın hükümet adına, eksiksiz bu mevzulara ilişkin, ilgilendiren icra vekili arkadaşlarımızı toplayıp bu konudaki gelişimleri yeniden gözden geçirmesidir. Zaten bitmeme fail bir mücadelede alışılagelen kendisine meydana getirilen bir eş güdüm toplantısı kendisine bunu gitmek lazım' niteleyerek konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığındaki toplantının zamanlamasına bağlı istifham üstünde Kurtulmuş, şunları söyledi:

'Türkiye'de bu mevzuyla ilgilendiren aşırı yunak hadisat yaşadık. MİT tırlarının durdurulması... Orada neymiş bir bambaşka ülkenin duyum birimine erinç meydana gelen ameliyat kabil yapılması, başkaca KPSS ve bir aşırı meselenin ayyuka çıkması, bu açıdan hem yargının, emniyetin bununla birlikte öteki amme kasıntı ve firmaların içinde bu yapılanmanın icra ettiği bir güruh icraatlar, gerçek olmayan belgeler, yöntemsiz dinlemeler, iş dünyasında meydana getirilen kimi operasyonlar... Zaten şu anda senkronik kendisine planlı aşırı sayıda dosya var. Bunlar duruşma uğrunda bitmeme fail hususlardır. Nihayetinde bu mahkemeler özlük usulünce bitmeme edecek. Egemenliğin kaynağı, milletin iradesidir. Milletin iradesinden çelim almayan rastgele bir teşekkül burada PDY evlilik dışı bir yapılanmadır, yasa dışı bir yapılanmadır. Biz tekraren söyledik, mademki istiyorsunuz, kadın öğür çağ milletten oy alın, kavim sizi iktidara getirirse, getirsin. Ama milletin sizi iktidara getirmesini beklemeden rastgele bir kuvvet partisi aracılığıyla, ne partiyi iktidarda görürseniz onun koltuğunun dibine girin, onun gölgesine dibine girin ve onun üstünden devşirdiğiniz kimi güçlerle amme bürokrasinin içinde toprak alın, adamlarını sokun onları yerleştirin ve onların üstünden bir güruh usulsüz, yasa dışı iş yapın. Buna ne demokratik iklim izin eder. Dolayısıyla meseleyi, bu kapsamda gitmek lazım. Yoksa çabucak bu grup, şu andaki iktidara erinç bir pozisyon içerisindedir, onun düşüncesince tığ de bu mücadeleyi veriyoruz halinde uyumak gerekir. Bu devlete erinç esasta bir savaşım yapıyorlar. Bu mücadelede de devlet, peyrev ve ya kelimesiz duracak değil.'

PDY ile mücadele

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'PDY ile savaşım derinlemesine seneler alır mı? Bu mücadelede gelinen bekçi nedir?' sorusu üzerine, bunu klasman etmenin aşırı havadan olamayacağını söyledi.

Bunun beş altı salname bir iş olmadığını, derinlemesine seneler devletin içinde gizlenmiş, iş yapmış bulunan bir organizasyondan bahsedildiğini dile getiren Kurtulmuş, bunların ayıklanmasının bir zaman alacağını anlatım etti.

'Önemli olan, devletin ciddiyetle bu işin hesabına gitmesidir. Devlet de ciddiyetle işin hesabına gidecek' diyen Kurtulmuş, aslolanın Türkiye'de demokratikleşme dönemini tamamlayarak hakkıyla milletten bambaşka tek hâkim unsurun olmadığı, millete karşın on paralık kimsenin amme bürokrasisini kullanarak iş yapamayacak genişliğinde şeffaf, açık, demokratik bir sistemin kusursuz manasıyla oluşması bulunduğunu belirtti.

Kurtulmuş, şu biçimde bitmeme etti:

'Devlet, ele geçirilmesi gereken bir mekanizma kabil değil, devlet, misyon edilmesi gereken, misyon eylemek düşüncesince milletten oy alınarak kuvvet olunan bir meydan durumuna getirilmesi gerekir. Bununla ilgilendiren AK Parti'nin geçtiğimiz 13-14 yılda attığı ehemmiyetli adımlar var. Ama neticede ilanihaye çabucak bir PDY meselesi kendisine değil, bunu devletin ele geçirilmesinin önlenmesi kendisine gitmek gerekir. Sağdan çalışma beş altı ad soldan çalışma beş altı kişi, bir araya gelip, 'devleti ele geçirmeye' kalkmasın. Herkes, siyasetçiyse gitsin oy alsın gelsin, kuvvet olsun. Burada aslolan şey, devletin bundan sonradan ele geçirilmesi belkili bulunan bir kasıntı olmaktan çıkarılmasını sağlamaktır. Onun düşüncesince bu mücadeleyi veriyoruz. Kim olursa olsun.'

Ankara ve İstanbul'daki yıldırı saldırıları

Ankara ve İstanbul'daki yıldırı saldırılarına bağlı toy bilgilerin olup bulunmadığı sorusuna Kurtulmuş, aşırı iri miktarda meselenin arkasındaki gerçeklerin ortaya çıktığını söyledi.

Bunların ehemmiyetli bir kısmının kamuoyuyla paylaşıldığını dile getiren Kurtulmuş, bundan sonradan ortaya çıkma rastgele bir bilgelik olursa on paralık duraksamadan halkoyu ile paylaşacaklarını anlatım etti.

Brüksel'e 'terör' dair gösterilen hassasiyetin Ankara ve İstanbul'a bire bir halde gösterilmediğinin hatırlatılmasının ardından, 'Brüksel'deki patlamanın arkası sıra ahit Fehriye Erdal'ın kimi görüntülerinin basına sızmış olması, Adalet Bakanı'nın kimi açıklamaları var. Bu yönde toy bir evolüsyon olacak mı?' şeklindeki istifham üstünde Kurtulmuş, Türkiye'nin yıldırı mevzusundaki esas tezlerinin ne genişliğinde doğru, ne genişliğinde dirilik müşteri bulunduğunun ortaya çıktığını söyledi.

'Biz, terörle savaşım dair beraberce içten işbirliğine açığız'

Brüksel'deki yıldırı saldırılarına bağlı Kurtulmuş, içten olunması icap ettiğini belirterek, Türkiye çeşidinden açıkça biçimde 'Biz, terörle savaşım dair beraberce içten işbirliğine açığız' denildiğini aktardı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin yıldırı örgütü kendisine görmüş olduğu örgütleri, kimi devletlerin bire bir halde görmediğinin aşikar bulunduğunu vurguladı.

Türkiye ile izlemsel ittifakı bulunan ve ya ülfet ilişkisinde mevcut devletlerin açıkça ve içten biçimde davranmalarını beklediklerine ayraç fail Kurtulmuş, Türkiye'nin hassasiyetlerine hürmet duyulması çağrısında bulundu.

'Türkiye, 'teröre mahkum ergin bir ülkeymiş' kabil gösterilmesini akıllıcasına bulmuyoruz'

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), İzmir, Muğla, Adana'da işyar askeri personelin yakınlarından bölgeden ayrılmalarını istemesiyle ilgilendiren değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, terörün ne genişliğinde alıngan ve vehimli bir müstevi oluşturduğunun arasında bulunduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye kendisine eksiksiz sorumluluğun namına getirildiğini kaydederek, 'Bütün birimler en iri hassasiyetle işlerini strateji ediyor. Birbirini on paralık tanımayan hücrelerin, fazladan birbirleriyle on paralık tanışmamış kişilerin fark bu yıldırı eylemlerinde bir araya gelmesi, fazladan ideolojik kendisine birbirinden aşırı ayrımlı örgütlerin birbirleriyle ortaklaşa iş yaparak işlerini kolaylaştırdığı aşırı sayıda örneklerle erinç karşıyayız. Dolayısıyla hakkıyla vehimli bir müstevi bulunmaktadır lakin bu çabucak Türkiye'ye özgü bir bilinçlilik değildir, eksiksiz dünyaya özgü bir durumdur. Çok abartmalı bir halde neymiş Türkiye, hakkıyla 'bütünüyle teröre mahkum ergin bir ülkeymiş' kabil gösterilmesini akıllıcasına bulmadığımızı bir el henüz anlatım eylemek istiyorum' niteleyerek konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Sokağa çıkın, esnafa esenleme verin' sözlerinin hatırlatılması üstünde Kurtulmuş, Türkiye'de yıldırı örgütlerinin, vatandaşın içine kapanmasını ve hükümetin vaat etmiş olduğu işleri yapmasının engellenmesini istediğine dikkati çekti.

'Terör örgütleri karşı kol Türkiye'de kent mücadelesi veriyor'

Kurtulmuş, '22 Temmuz'dan itibaren Türkiye'nin dizgesel bir halde yıldırı örgütlerinin kuşatması altında olduğuna' müteveccih sözlerinin hatırlatılarak, bu durumun bitmeme yazar etmediğinin sorulması üzerine, 'Tabii ki bitmeme ediyor. Hep bu arada bu ülkenin eksiksiz vatanperver ve vatansever unsurları teröre erinç ne partiden olursa olsun, ne sahn tarzını benimserse benimsesin bu ülkenin eksiksiz yurtseverleri, tamamımız bire bir sorun çevresinde bütünleşeceğiz. evvel yıldırı örgütlerine erinç samimi, açıkça kalpli ve 'ama, fakat' niteleyerek çekinme ortaya koymadan mücadelemizi ortaya koyacağız' karşılığını verdi.

Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak merkezde manşet ile askerin çiğin omuza mücadelesinin bitmeme etmiş olduğu belirtilerek, bundan ahir sürecin sorulması üstünde Kurtulmuş, şunları söyledi:

'Başından itibaren tek mevzuda ne Cizre'de ne Silopi'de ne de Sur'da bir takvim vermedik, bu akıllıcasına da değil. Burada elbette yıldırı örgütleri karşı kol Türkiye'de kent mücadelesi veriyor. Kobani ve Kuzey Suriye'de aldıkları eğitimle de profesyonelleştikleri görülüyor. Ama buna mukabil, Türkiye'de düzenlilik kuvvetlerimizin karşı kol ortaya koyduğu akıbet etap çalışan icraat var. Gerçekten -asker, polis, hususi harekat- ayrımlı düzenlilik birimleri çiğin omuza aşırı iri koordinasyonla mücadeleyi sürdürdü.'

Muhabir: Ali Kemal Akan,İlkay Guder

Kaynak: AA