Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 'Dershaneler kapanacak 'sözleriyle duyurduğu yeni sistem, büyük yankı uyandırdı. Yeni sistem, eğitimde verilecek 6 radikal kararla dershaneye ve sınava ihtiyacı ortadan kaldıracak. Dershaneciliği bitirecek ya da özel okul sahipliğine yöneltecek 6 kriter şöyle: 

AYNI OLACAK 
4+4+4 
yeni eğitim modelinde öğrenciler Anadolu ya da Fen lisesine hazırlanmak zorunda kalmayacak. Çünkü her lise bir Fen ya da Anadolu lisesi olacak. 

OLGUNLUK SINAVI 
Lise sonda Olgunluk Sınavı yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, lisede aldıkları eğitim sorulacak. 

TEK AŞAMALI SİSTEM 

RANDEVU 
Üniversite sınavı tek aşamalı olacak. Olgunluk Sınavı'nda başarılı olan öğrenciler, Lisans Yerleştirme Sınavı'na girecek. Öğrencinin ortaöğretim başarı puanı ile Olgunluk Sınavı puanının ortalaması alınarak Lisans Yerleştirme Sınavı yapılacak. Öğrenciler sınava aynı gün değil randevu sistemiyle girecek. 

MESLEKİ EĞİTİM
 
Öğreciler ortaöğretimde ilgi ve yeteneğe göre mesleki ve teknik okullara yönlendirilecek. 

ÖZEL OKULLAR 
Özel okullara özel teşvikler getirilecek. Devlet okullarına sunulan imkanlardan özel okullar da yararlanacak.

KATEGORİ FARKI
 
Üniversiteler, A-B-C şeklinde seviyelere ayrılacak. 

'ÇALIŞMA SÜRÜYOR' 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bozdağ, 'Bugün çocuklarımız okul ile dershane arasında koşturup duruyor. Eğer okulları daha başarılı hale getirirsek, artık aileler çocuklarını dershaneye gönderme ihtiyacı duymayacak. Dershaneler zamanla özel okullara ya da başka eğitim kurumlarına dönüşecek. Bunun çalışmasını yapıyoruz 'dedi. 

YABANCI KOLEJLER ORTAOKUL AÇABİLECEK 
Yeni sistemle birlikte, gözde devlet okullarının yanı sıra yabancı kolejlerin ortaokulları da yeniden eğitim verebilecek. Robert Lisesi, Avusturya, Alman, St. Joseph, St. Benoit gibi yabancı okullar, ortaokula sınavlı ya da sınavsız öğrenci alabilecek. 

DERSANE ÇALIŞMASI YAPILIYOR 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Dershaneler zamanla özel okullara ya da başka eğitim kurumlarına dönüşecek. Bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi. 
Bozdağ, Uşak Valisi Özdemir Çakacak 'ı makamında ziyaret etti. Bozdağ, çocukların mevcut eğitim sisteminde okul ile dershane arasında sıkışıp kaldığını, ailelerin de çocuklarını dershanelere göndermek için büyük ekonomik zorluklar yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Çocuklarımız oyun dahi oynayacak vakit bulamıyor. Çocuklarımızın daha iyi eğitim almalarını sağlayabilirsek, artık aileler çocuklarını dershaneye gönderme ihtiyacı duymayacak. Aileler bir külfetten kurtulacak.” 

TAKVİM - A.A.