TEOG'un iptalinden önce çocuğunu dershaneye yazdıranlar, 'mücbir sebep' doğduğu için paralarını geri alabilecek. Dershane ancak verdiği hizmetin bedelini isteyebilecek

Canan Eraslan

Liselere geçişte uygulanan sınavların kaldırılması, akıllarda birçok soruyu beraberinde getirdi. Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) olarak adlandırılan ve 8'inci sınıf öğrencilerine yılda 2 defa olarak uygulanan sınav kaldırıldı. Şimdi liselere geçişte başarı kriteri ile hedeflenen lisenin şartları geçerli olacak. Sistemle ilgili açıklamalar devam etse de kesin olan tek şey TEOG'un kaldırılmış olması. TEOG kaldırılınca, başka adlarla olsa da özel ders veren dershanelere kayıt yaptıranlar ne yapacağını şaşırdı. Nisan ayında başlayan ve erken kayıt avantajlarıyla 2017-2018 öğretim dönemi için çocuğunu dershaneye verenlerle dershaneler arasında ihtilaflar büyüdü. Özel eğitim kurumları "Sözleşme yaptık, para iade edilemez" derken, sınav olmadığı için çocuğunu dershaneye göndermek istemeyenlerin ücretin iadesi talepleri reddediliyor.

Konu hakkında açıklama yapan Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği (TÜHASAVDER) Başkanı Avukat Ahmet Salgut, ortaya çıkan durumun hukukta 'Mücbir Sebep' olarak sayılan hallerden olduğunu belirterek "Kurs kaydı yaptırmış olan öğrenci velileri dilerlerse kursla yaptığı sözleşmeden dönebilir, vermiş oldukları ücretleri geri isteyebilir. Bu durumda Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 'Ücretlerin İadesi' başlıklı maddesine göre öğrencinin sadece devam ettiği ders sürelerinin ücretleri ödenip kalan bedel geri alınabilir." diye konuştu. "Madem 2017-2018 eğitim yılında uygulanmayacaktı, TEOG'un kaldırılacağı, en geç mayıs ayında açıklanmalıydı. Bazı veliler erken kayıt avantajı sebebiyle nisan ayında kayıt yaptırmaya başlıyor. Dersler de ağustosta başlıyor ve devam ediyor. Şimdi veliler Borçlar Hukuku dahilinde olan 'ifanın imkansızlığı' durumundan da bahsedebilir. Çünkü girilecek bir sınav kalmamıştır. Gidilen gün sayısı kesilerek kalanı iade edilmeli." diye konuştu.

Başvurular tüketici hakem heyetlerine

Konu hakkında görüşlerini ifade eden Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da TEOG'un iptalinin zamanlaması konusunda eleştirisini, "Dershane işletmeleri de evlerine ekmek götürmeye çalışan insanlardan oluşuyor" diye ifade etti ve kurs ücretlerini almak isteyen tüketicilere yol gösterdi. Ağaoğlu, velilerin ihtilaf halinde kurs bedellerini almak için, 3 bin 610 liraya kadar olan bölüm için kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine, daha üstü bedeller için Tüketici Mahkemelerine başvurması gerektiğini söyledi. Tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemesi bulunmayan illerde de Asliye Hukuk Mahkemesi, tüketici mahkemesi sıfatıyla aynı görevi görebilecek. Söz konusu başvurularda herhangi harç ve bedel ödenmeyecek.

Türkiye