Enver ALAS / İSTANBUL, (DHA) -Türkiye öğrenci hareketi liderlerinden ve 68 Kuşağının simge isimlerinden Deniz Gezmiş'in önceki gün 94 yaşında vefat eden annesi Mukaddes Gezmiş, son yolculuğuna uğurlandı. Gezmiş için Üsküdar Selimiye Camii'sinde düzenlenen cenaze törenine katılan yüzlerce kişi cami avlusuna sığmadı.

Mukaddes Özçelik'in Üsküdar Selimiye Camii'ndeki cenaze namazını CHP İstanbul Milletvekili ve eski müftü İhsan Özkes kıldırdı. 

 

Önceki gün evinde hayatını kaybeden Mukaddes Gezmiş için Üsküdar Selimiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende taziyeleri, Mukaddes Gezmiş'in oğulları Bora Gezmiş ile Hamdi Gezmiş kabul etti. Mukaddes Gezmiş'in cenaze törenine CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Ordu Milletveki İdris Yıldız, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, CHP Afyon Milletvekili Ahmet Toktaş, CHP İstanbul Milletvekili  Aykut Erdoğdu, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ve Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş katıldı. 

BORA GEZMİŞ: "BU KALABALIK İLE ANNEMİ UĞURLAMAK BİZİ MUTLU EDİYOR"

Taziyeleri kabul ettiği esnada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bora Gezmiş, cenazeye olan yoğun ilgi nedeniyle söyleyecek bir söz bulamadığını belirterek, herkese teşekkür etti. Bora Gezmiş, "Annemi uğurluyorum ancak bu kalabalık ile uğurlamak başka bir şey. Oğlu Deniz'ine kavuştu diye kendimizi teselli ediyoruz. Bu kalabalık ile annemi uğurlamak gerçekten bizi mutlu ediyor" dedi. Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş ise annesinin vefatıyla ilgili olarak, "Hani şairin dediği gibi her ölüm erken bir ölümdür, bu hele bir anneyse" diye konuştu.

MUSTAFA BALBAY: "ANNEYİ TOPRAĞA DEĞİL, DENİZ'E VERİYORUZ"

Törene katılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay da, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Bugün anneyi toprağa değil Deniz'e veriyoruz" dedi. Cezaevinde bulunduğu sırada Deniz Gezmiş'lerin davası ile ilgili olarak yazdığı bir kitabı hatırlatan Balbay, "Ben üniversitedeyken Deniz'lerin davasını yakından takip etmiştik. Bu kitabı yazarken Deniz Gezmiş'i yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Deniz Gezmiş, bugün yaşasaydı halen daha aynı davayı sürdürürdü diye düşünüyorum. Hepimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

"DENİZ'E SELAM SÖYLE..."

Mukaddes Gezmiş için helallik alınmasının ardından öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Namazı, CHP İstanbul Milletvekili ve Üsküdar eski Müftüsü İhsan Özkes kıldırdı. Yapılan duaların ardından Mukaddes Gezmiş'in naaşı musalla taşından alınarak, cenaze aracına taşındı. Bu sırada omuzlarda taşınan tabuta cami avlusundaki vatandaşlar karanfiller attılar. Alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşınan naaşın arkasından bazı vatandaşların, 'Deniz'e selam söyle' şeklinde seslendiği duyuldu. Bİr grup ise, "Analar doğurur, faşistler öldürür" şeklinde slogan attı.

Mukaddes Gezmiş'in cenazesi daha sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.