İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'in alıkonulmasına ilişkin 5'i tutuklu 2'si firari 9 subayın yargılandığı davada, 2 subayın tutuklanmasına hükmedildi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Kurmay Binbaşı Cüneyt Aydoğan, Üsteğmen İbrahim Halil Tekatlı, Üsteğmen İsa Demirbilek, Yüzbaşı Semih Barbaros Üstün ve Kurmay Binbaşı Zafer Gümüş ile tutuksuz sanıklar Üsteğmen Orhan Arı ile Yüzbaşı Ertürk Murat Cansaran katıldı.

Müşteki Mesut Özel'in de hazır bulunduğu duruşmaya, firari sanıklar Binbaşı Mustafa Köroğlu ve Kurmay Albay Uğur Yıldız ise katılmadı. Duruşmada Başbakanlık adına da bir avukat da hazır bulundu.

Duruşmada yoklama yapılmasının ardından Mahkeme Başkanı, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının celse arası katılma talebinde bulunduğunu açıkladı.

Duruşmada kaçırılma olayına ilişkin 4 tanık dinlenildikten sonra tutuklu sanıklar ve avukatların talepleri alındı.

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının katılma taleplerini kabul etti.

Heyet, savcılığın da talebi doğrultusunda, tutuksuz sanıklar Ertürk Murat Cansaran ve Orhan Arık'ın tutuklanmasını karar vererek, dosyadaki diğer eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak'' suçlarından ise ayrı ayrı 11 yıl 6 aydan 29 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA