Ankara-CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yardım Toplama Kanunu'nun 6. maddesi kapsamında Kasım 2002 yılından sonra izin almadan yardım toplayabilen vakıf sayısının 7 olduğunu bildirdi.
Arınç, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun izin alma zorunluluğu ile ilgili 6. maddesinde, "Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenip ilan edilir" hükmünün yer aldığını hatırlattı. Arınç, bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca izin almadan yardım toplama yetkisi verilen vakıf sayısının 8 adet olduğunu ifade etti.

Arınç, Kasım 2002 yılından sonra izin almadan yardım toplama yetkisi verilen vakıf sayısının ise 7 adet olduğunu belirtti.  Arınç'ın verdiği yanıta göre Yardım Toplama Kanununun 6. maddesi kapsamında Kasım 2002 yılından sonra izin almadan yardım toplayabilen vakıfların dağılımı şöyle:

"TEMA, LÖSEV, Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Zihinsel Yetersiz Çocukları Koruma ve Geliştirme Vakfı."

Deniz Feneri sorusu yanıtsız kaldı

Arınç, Nazlıaka'nın, aralarında Deniz Feneri'nin de yer aldığı bazı sorulara yanıt vermedi.
CHP'li Nazlıaka'nın soru önergesinde yer alan 6 soru şöyle:

"İzin almadan yardım toplama yetkisi verilen vakıf ve kamu yararına çalışan dernek sayısı nedir? Bu dernek ve vakıflar hangileridir?
Söz konusu vakıf ve derneklerden hangileri Kasım 2002'den sonra bu kapsama alınmıştır? Önceki yıllarda bu listede olup Kasım 2002'den sonra bu kapsamdan çıkarılan dernek ve vakıf var mıdır? Bunlar hangileridir?
Kamu yararına çalışan dernek sayısı bugün itibarıyla kaçtır? Kasım 2002'den sonra kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanan dernekler hangileridir?
İktidarınız döneminde, kamu yararına çalışan dernek statüsünü kaybeden dernek olmuş mudur? Hangi dernek ya da dernekler hangi gerekçe ile kamu yararına çalışan dernek statüsünden çıkarılmıştır?
İzin almadan yardım toplama yetkisi bulunan Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Almanya ve Türkiye'de yürütülen soruşturmalarda adı geçen Deniz Fener e.V'nin bağlantılı olduğuna ilişkin iddialarla ilgili idari bir inceleme ya da soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır. Yapılmamış ise gerekçesi nedir?"


Anka