Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün (BYEGM) “Genç İletişimciler Buluşuyor” projesi kapsamında, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Anadolu Ajansı (AA) ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle “Ustaların Dilinden Medyada Mesleki Tecrübe' mevzulu seminer düzenlendi. 

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde planlı seminerin moderatörlüğünü, medrese Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar yaptı. Seminerde AA Haber Merkezi Yayın Editörü Nazif İflazoğlu, AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul, TRT Haber spikeri Jülide Sönmez ve TRT Haber muhabiri Teoman Korkmaz meslekteki tecrübelerini güre iletişimcilerle paylaştı.

İflazoğlu, konuşmasında haberciliğin birlikte asıl arayışı bulunduğunu ve birlikte gazetecinin bu arayışı gelişigüzel devir sürdürmesi icap ettiğini vurguladı. İyi birlikte gazetecinin gündemi de dobra strateji etmesi icap ettiğini dile getiren İflazoğlu, geleceğin gazetecilerine, “Yazılı medyayı behemehâl strateji edin. Sadece içtimai medyayla yetinmeyin. Çünkü tuzaklarla meşbu bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca daim im okuyun” mesajlarını verdi.

“Gazeteci olmanın temeli belgelemekten geçiyor”

Yurdakul da dünyada görsel haberciliğin öneminin artmasıyla yegâne birlikte ışık üretmenin bundan böyle boş boş bir duruma geldiğine aksan yaptı. Yurdakul, “Gazetecilik gelişigüzel şeyden geçmiş hemen peyrev olmamaktır. Şu anda her insanın elinde birlikte doküman oluşturabilecek birlikte cihazımız var. Öyleyse gazeteci kazanmak talip arkadaşlara, nazar boncuğu şeye seyirci kalmamaları icap ettiğini söylüyorum. Gazeteci olmanın temeli belgelemekten geçiyor” diyerek konuştu.

İçindeki dizge coşkusunu hala koruduğunu dile getiren Yurdakul, “Gerçekten görmeyi ve göstermeyi aşırı seviyorum. Dünyanın da habercilik kafasının buraya akıllıcasına kaydığını, kıymetlendirmek ve ifşa etmek hesabına güçlendiğini düşünüyorum” dedi.

“Spikerlikte işin mutfağını bilmeniz gerekir”

Sönmez ise birlikte sav spikerinin kişi dilinin birlikte birlikte ecnebi dili de dobra bilmesi icap ettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Haber spikerliği haberin istihlak merkezi oldu. Üretilip karşınıza konan yazıyı niteliksiz de edecek ferz de edecek sav spikerleridir. Spikerlikte işin mutfağını bilmeniz gerekir. Okuduğunuzu anlayamıyor ve yorumlayamıyorsanız hesabına tarafa aktarmanız ağır olur. Bir haberin kesinlikle hazırlandığını ve ne süreçlerden geçtiğini dobra bilmelisiniz.”

Kaynak: AA