CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. 

CHP, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazı için kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklife göre, hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla; koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, infaz hâkimi tarafından karar verilebilecek.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısının 2015 yılında 190 bine çıktığını belirterek, denetimli serbestliğin 2 yıla çıkmasını teklif etti.

2005 yılında 56 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısının 2015 yılında 190 bine yükseldiğini vurgulayan Havutça, “Bir kişinin ceza infaz kurumuna maliyeti günlük 55, aylık maliyeti bin 650 lira. Bu çok ciddi bir maliyet. Toplumsal gereksinimler ve talebin karşılanması için TBMM tarafından bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Havutça, TBMM Başkanlığı'na 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi verdiğini bildirdi. Denetimli serbestlikle ilgili binlerce tutuklu ve hükümlü tarafından şahsen ve yakınları aracılıyla kendisine ve birçok milletvekiline telefon ve faks geldiğini anlatan Havutça, “Denetimli serbestlik kurumunun toplumun beklentilerine cevap verebilmesi için 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda öngörülen sınırın toplumun gereksinimlerine göre değiştirmesi gerekmekte.” ifadelerini kullandı.

Son 15 yıl içerisinde Türkiye'nin nüfusunun yaklaşık yüzde 24 artarken, tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 240 oranında arttığını vurgulayan Havutça, “Nüfusa oranla 10 kat daha fazla artış hızı gösteren tutuklu ve hükümlü sayısı yüzünden ceza evlerinde haddinden fazla tutuklu aynı koğuşlarda, balık istifi şeklinde, insan haklarını aykırı bir durumda tutulmaktadır. Bu verilere bakıldığı zaman 2005 yılında 56 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısının 2015 yılında 190 bine yükseldiğini doğal olarak da temizlik ve hijyen koşullarının sağlanamayacağını görmekteyiz.” diye konuştu.

BİR KİŞİNİN CEZA İNFAZ KURUMUNA MALİYETİ AYLIK BİN 650 LİRA

Resmi verilere göre bir mahkûmun devlet aylık maliyetinin bin 650 lira olduğunu ifade eden Havutça, şöyle konuştu: “Türkiye'de bulunan 362 cezaevinde 190 bin tutuklu ve hükümlünün devlete çok büyük bir mali bir külfeti olduğunu görebiliyoruz. Şu an bir kişinin ceza infaz kurumuna maliyeti günlük 55, aylık maliyeti bin 650 lira. Bu çok ciddi bir maliyet! Birçok insan aylık bin 650 lira kazanmıyor. Şu anda asgari ücret bin lira. Bir hükümlünün ısınması, sabunu, havlusu, yemeği, hemen hemen her şeyi devlet tarafından karşılanıyor. Denetimli serbestliğin 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasıyla devletin mali yükü hafifleyecek aynı zamanda fiziki olarak yeterli olmayan cezaevleri de rahatlayacaktır."

Balıkesir Kepsut L Tipi Cezaevi'nin, 465 mahkûm ve tutuklu muhafaza edecek şekilde yapıldığını ifade eden Havutça, bugün normalin 3 katı yani bin 450 dolayında kişi bulunduğuna dikkat çekti.

Havutça, toplumsal gereksinimler ve talebin karşılanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Havutça'nın 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi şu şekilde: "Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla; koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, infaz hâkimi tarafından karar verilebilir."

 

EGE HABER