Mısır'daki liberal kesimi temsil eden Vefd Partisi lideri ve liberal ve sol kesimleri bir araya getiren Ulusal Kurtuluş Cephesi(UKC) üyesi Es-Seyyid el-Bedevi, "Demokrasi, sadece sandık başında olmuyor. Demokrasi için güçlü muhalif kanada da ihtiyaç var" dedi.
KAHİRE - Bedevi, ülkenin anayasa referandumundan sonraki durumunu değerlendirerek, “Cumhurbaşkanı tarafından gelen gerçek diyaloğa kapımız açık” diye konuştu.

Bedevi, anayasa referandumunda “hayır” oyu kullananların çoğunun, hazırlanan anayasa tasarısını incelemeden, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) karşı olduklarını belirtmek için, “evet” diyen kesimin de istikrarın devamı amacıyla böyle bir tercih yaptığını söyledi.

İhvan'ın referandumdaki muhtemel etkisinin inkar edilemeyeceğini belirten Seyyid Bedevi, “Ancak İhvan'ın oy oranı 2011'deki anayasal düzenlemelerde yüzde 78 iken, anayasa referandumunda yüzde 64'e geriledi” görüşünü dile getirdi.

Bedevi, İhvan'ın popülaritesinin düşmesine sebep olan faktörlerin, ülkedeki gergin siyasi ortam, toplumsal güven, aş ve özgürlük ihtiyacı olduğunu ifade etti.

“HÜKÜMET HERHANGİ BİR ELEŞTİRİYİ KABUL ETMİYOR”

İktidardaki hükümetin, herhangi bir eleştiriyi kabul etmediğini iddia eden Bedevi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde hükümetin kendisine yöneltilen eleştirileri kabul ettiğini savundu. Bedevi, “Demokrasi, sadece sandık başında olmuyor. Demokrasi için güçlü muhalif kanada da ihtiyaç var” görüşünü ileri sürdü.

UKC üyesi Bedevi, Vefd Partisi'nin parlamento seçimlerinde bağımsız sandalyeler dışında UKC'yle birlikte katılacağını ifade ederek, partinin parlamento seçimlerinde gelecek vaat ettiğini vurguladı.

İhvan'dan gelecek koalisyon tekliflerine sıcak bakmadıklarını dile getiren Vefd Partisi Başkanı, Mısır'daki reform hareketlerinin sadece İhvan'ın eliyle değil, geniş kapsamlı bir milli mutabakatla gerçekleşebileceğini kaydetti.

Es-Seyyid el-Bedevi, İhvan'ın diyalog çağrısını, bir araya gelinmesi halinde herhangi bir istişare ortamının olmayacağına inandıkları için geri çevirdiklerini belirterek, “Kısıtlamalardan uzak, hakiki manada bir diyalog gerçekleştirilecekse buna tabii ki açığız” dedi.

AÇLIK DEVRİMİ

Cumhurbaşkanı Mursi'yi muhtemel bir halk ayaklanması karşısında daha önce uyardığını belirten Bedevi, bir sonraki ayaklanmanın, “açlık devrimi” olacağını ve her şeyi yıkacağını öne sürdü.

Bedevi, yaklaşık iki hafta önce Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile yaptığı görüşmesinin toplumda eksikliği hissedilen güven sorunu çerçevesinde olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanı, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkma konusundaki görüşümü dinledi ve tek parti iktidarıyla Mısır'da reformun sağlanamayacağının altını çizdi” ifadelerini kullandı.

Vefd Partisi'nin, UKC'ye katılımına yöneltilen eleştirilere ise Bedevi, “Partinin, önceki parlamento seçimlerinde İhvan'la koalisyon fikri ve anayasa hazırlık komisyonunda bulunması, bazı solcu kesimler tarafından nahoş karşılandı” diyerek açıklık getirdi. Solcu kesimlerin, kendilerinin anayasa hazırlık komisyonundan ayrılmasının ardından Vefd Partisi'nin de ayrılması yönünde beklentileri olduğu sorusuna da Bedevi, “Başkalarının lafına göre hareket etmiyoruz” cevabını verdi.(aa)