YOZGAT

Yozgat'ta, yaklaşık 35 yıllık söğüt ağacının kökünün yanındaki demir parmaklıları da içine alarak büyümesi görenlerin ilgisini çekiyor.

Kent merkezinde, Yeni Cami Mahallesi'ndeki Bozok Üniversitesi misafirhanesi bahçesinde duvar kenarında bulunan söğüt ağacının kökü, zaman içerisinde yaslandığı duvar ve yanında bulunan demir parmaklıkları da içine alarak büyüdü.

Yaklaşık 35 yıllık olduğu belirtilen söğüt ağacının kökünde adeta hapsolan demir parmaklıklar görenleri şaşırtıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağacın "ak söğüt" veya "köy söğüdü" diye adlandırıldığını söyledi.

Ağacın dikim zamanının yanındaki duvardan daha eski olabileceğini ifade eden Eğilmez, "Ağaca çok yakın bir yerde duvar yapılmış. Ağaçların biyolojileriyle alakalı olarak şunu söyleyebiliriz; ağaç büyümeye devam ettiğinde 'floem doku' dediğimiz kısım ağacın hayatiyetini devam ettiren kısımdır. Ağaç ince iken demire dayanmaya başlamış, demir kabuğun bir tarafını yaralamış, ağaç büyüdükçe bunu içine almaya başlamış. Demirin herhangi bir zararı yok." diye konuştu.

Eğilmez, duvara zarar verme ihtimali bulunmasına rağmen ağacı kesmeyen vatandaşların duyarlılığına teşekkür etti.

Mahalle sakinlerinden Muammer Doğanyiğit de söğüt ağacının içinden geçen demir parmaklıkları görünce çok şaşırdığını belirterek, "Bu doğanın gücünü gösteriyor. Söğüt ağacı, kıramadığı demir parmaklıkları adeta yutmuş. Ağaç, duvarın da üzerinden taşarak büyümesini sürdürüyor." dedi.

Adnan Ertuğrul da ağacı gördüğünde şaşırdığını anlatarak, "Bu demirleri isteyerek yerleştirmeye çalışsanız yapamazsınız. Allah'ın bir hikmeti. Demirlerin ağaca bir zararı da yok gibi." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ömer Ertuğrul

Kaynak: AA