Yetiştirme yurdundan kaçıp fuhuş batağına saplanan 15 yaşındaki D.M. ile birlikte olmaktan 27 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 9 kişi, ilk duruşmada tahliye edildi. 

Tahliye gerekçesi ise D.M.’nin doğumundan 12 yıl sonra nüfusa kayıt edilmesi. Yani D.M.’nin gerçek yaşının bilinmemesi...

D.M., Rus olan annesini hiç tanımadı. Babası 2.5 yıl önce D.M.’yi yetiştirme yurduna vermek istedi. Ancak nüfusta kaydı yoktu. D.M.’ye çıkartılan nüfus kağıdına, babasının verdiği bilgiler yazıldı. Doğum tarihi 19 Temmuz 1997 olarak kayıtlara girdi. D.M., böylece doğumundan tam 12 yıl sonra çıkartılan nüfus kağıdıyla İstanbul Bahçelievler’deki yetiştirme yurduna konuldu.

DEDESİ YAŞINDA ‘MÜŞTERİ’

Ancak disiplinsiz davranışları nedeniyle başka bir yurda gönderileceğini öğrenen D.M., 25 Mayıs 2012’de üç arkadaşıyla yurttan kaçtı. Birkaç gün sokakta kaldıktan sonra, daha önce yurtta beraber kaldıkları, 17 yaşındaki G.N.Y.’yi aradı. G.N.Y.’nin annesiyle babası boşanmış, annesi davanın sanıkları arasında yer alan S.E. ile evlenmişti. G.N.Y, Zeytinburnu’nda, erkek arkadaşının evine yerleşmişti. D.M. bu eve gittiğinde, fuhuş batağına da adım atmış oldu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, D.M.’nin ilk ilişkisi G.N.Y’nin zorlamasıyla, 32 yaş büyük tekstilci R.B. ile oldu. Kazanılan 150 lirayı ise G.N.Y. aldı. G.N.Y. ‘müşteri portföyündeki’ her kişiyi D.M. ile tanıştırıyordu. D.M. para karşılığı mahalledeki esnaflarla birlikte oldu. Bunlardan belki de en vahim olanı dedesi yaşındaki çaycı D.B. ile yaşadığıydı. Sokak arasındaki bir çay ocağında yaşanan ilişkinin bedeli 40 liraydı. D.M. Ağustos ayı başında ani bir kararla kaçtığı yurda geri döndü. 3 aylık firarın ardından yurda dönen D.M.’nin ağzını bıçak açmıyordu. D.M.’nin fuhuş yaptığı konuşuluyordu. Bu vahim iddia üzerine D.M. ifade için polis merkezine götürüldü. Ama burada hiçbir şey söylemedi ve yurda döndü.

KEMİK YAŞI TESPİTİ İSTENDİ

Ancak dedikodular kesilmedi. D.M. de sonunda önce yurtta psikolog olarak görev yapan Nursel Tunç’a, onun ihbarıyla da polise her şeyi anlattı. D.M.’yi bir ekip otosuna bindiren Çocuk Şube Müdürlüğü polisi ifadelerde adı geçen tüm adresleri tek tek dolaştı. Kız çocuğunun ‘İşte buydu’ dediği tüm zanlılar gözaltına alındı.

Gözaltılar soruşturma savcısı Salih Gündeş’e de iletildi. Hepsi teşhis odasına sokulduğunda, gözaltına alınan kişi sayısı 9’u bulmuştu. Ve 15 yaşındaki D.M., aynalı camın ardından kendisiyle birlikte olanları tek tek gösterdi. Bu teşhis sonucunda mahkemeye çıkarılan zanlıların tümü tutuklandı. Cumhuriyet Savcısı Selçuk Cengiz de tutuklanan 9 zanlı hakkında “Çocuğun cinsel nitelikli istismarı” suçlamasıyla, 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. G.N.Y. hakkında da çocukları fuhuşa teşvit etmek veya yaptırmak veya aracılık etmek suçundan soruşturma başlatıldı. 

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen davaya D.M. katılmadı. Sanıklar ise tam kadro mahkeme salonundaydı. Mahkeme kimlik tespitinin ardından sanıklara tek tek söz hakkı verdi. Sanıklardan sadece 42 yaşındaki tekstilci R.B. ve 34 yaşındaki A.K., D.M. ile ilişkiye girdiklerini ancak yaşının küçük olduğunu bilmediklerini, kendilerine sahte kimlik gösterildiğini iddia ettiler. Diğer sanıklar ise kendilerine iftira atıldığını söylediler. Mahkeme heyeti, kayıtları incelendiğinde, D.M.’nin doğumundan 12 yıl sonra nüfusa tescil edildiğinin tespit edildiğini belirterek, genç kızın kemik yaşının tespit edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, sanıklara isnat edilen suçun cebir, şiddet ve tehdit kullanılarak işlendiği hususunda sanıkların tutuklanmasını gerektirecek bir delil bulunmaması ve suç vasfında D.M.’nin yaş tespiti sonrasında değişiklik olabileceği ihtimali dikkate alınarak tüm sanıkların tümünü tahliye etti.