GAZİANTEP - Adsız Günebakan

Gaziantep'te terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda etkisiz hale getirilen Mehmet Kadir Cabael'in, örgütün yalnızca il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerinin sorumlusu olmadığı, ülke genelindeki eylemler için malzeme temini ve yönlendirme yaptığı hazırlanan savcılık dosyasında yer aldı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca terör örgütü DEAŞ mensubu 19 sanık hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "tasarlayarak adam öldürme", "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme" gibi suçlardan hazırlanan dosyada, örgütün 2012'de Suriye ve Irak'ta ortaya çıkmaya başladığı, amacının dini esaslara dayalı devlet kurmak olduğu belirtildi.

Irak ve Suriye'deki otorite boşluğundan yaralanan örgütün, bu ülkelere yerleşerek terör olaylarını gerçekleştirdiği belirtilen dosyada, Ankara'daki gar, Gaziantep'teki emniyet müdürlüğü ve sokak düğününe yönelik terör saldırılarının bunlardan bazıları olduğu anımsatıldı.

Güvenlik güçlerinin çalışmaları sonucu, örgütün Gaziantep hücre evi sorumlusu Mehmet Kadir Cabael'in 2 hafta önce operasyon sırasında etkisiz hale getirildiği hatırlatılan dosyada, ancak zanlının yalnızca örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerinin sorumlusu olmadığı, ülke genelindeki eylemler için de malzeme temini ve yönlendirme yaptığı da kaydedildi.

Dosyada, Cabael'in, örgüt üyeleriyle genelde şifreli mesajlaşma programı Telegram üzerinden haberleştiği ve eylem yapılacak düğün, maç, askeri sevkiyat, alevi dernekleri, kalabalık grupların toplanacağı yerlerin araştırılması talimatını da verdiği bildirildi.

Bu kapsamda örgüt üyelerince depo kiralandığı ve patlayıcı temini yapıldığının anlatıldığı savcılık dosyasında, Cabael'in ayrıca örgütteki yapılanmada kendisinden üst konumundaki Suriye'deki kişilerle irtibat halinde kalarak, eleman talebinde bulunduğu ve bu kişileri intihar saldırılarına hazır hale getirdiği bilgisi paylaşıldı.

Düğüne yönelik saldırı planı

Gaziantep'te 20 Ağustos'ta bir sokak düğününde meydana gelen ve canlı bombayla 58 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının Cabael'in talimatıyla işlendiği tespitine yer verilen savcılık belgesinde, Ankara'daki gar saldırısı malzemelerinin de bu kişi tarafından temin edildiği vurgulandı.

Güvenlik kuvvetlerinin çalışmalarının birçok saldırıyı önlediğine işaret edilen dosyada, 16 Ekim'de Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde örgütün hücre evlerine yönelik operasyonlarının detayları da aktarıldı.

"Ebu Yusuf" kod adlı Muhammet Şerif'in güvenlik güçlerinin operasyonu sırasında kendini patlattığı bombaların Cabael'in talimatıyla Gaziantep Asri Mezarlığı'na gömülen patlayıcıyla gerçekleştirdiği ve 3 polisin bu sırada şehit olduğu belirtilen dosyada, aynı gün yapılan ikinci operasyonda ise Cabael'in de etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

"Tatlı yemeye geldik"

Savcılık evrakında, gözaltına alınan ve hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan dosya hazırlanan Mehmet Şahin Erğan'ın (31) verdiği ifadeyle Nizip ilçesindeki bir tarlada gömülü 22 kilogram patlayıcı bulunarak yeni bir saldırının önüne geçildiği bilgisi de dosyada paylaşıldı.

Operasyonlar kapsamında "terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanan Yunus Sarı'nın kuzeniyle Ankara'dan kiralık araçla geldikleri kentte bir otele yerleştiklerini tespit eden güvenlik güçlerinin, "Gaziantep'e neden geldiniz?" şeklindeki sorusunu "Tatlı yemeye geldik." şeklinde yanıtladıkları da dosyada yer aldı.

"Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirme" suçundan tutuklanan Mehmet Çalıkuşu'nun ise yakalandığında üzerinde, "otogar, depo, 96/3 ve 96/4 tertip, maç, cuma, düğün, cumartesi, avukat girişi" gibi mesajların yer aldığı küçük not kağıtları bulunduğu ifade edilen savcılık dosyasında, zanlının Cabael'in talimatıyla yeni eylem yapılacak yerleri araştırdığı da vurgulandı.

Kaynak: AA