İZMİR

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ortada 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) kapsamında ortak bildiri yayımlandı.

Görüşmelerde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konularının değerlendirildiği tamlanan bildiride, 'Türkiye'nin AB üyeliği gelişigüzel dü diyar düşüncesince de ehemmiyet taşımaktadır. Türkiye ve Yunanistan bu maksata AB ayaklık ve prensipleri çerçevesinde ulaşılması hususunda isteklidirler. Yunanistan, Türkiye'nin üyelik sürecini, üstünde uygun kalınan kriterler kapsamında desteklemektedir' değerlendirmesinde bulunuldu.

Göç krizinin de değerlendirildiği bildiride, şu ifadelere toprak verildi:

'Son çağda yoğunlaşan huruç krizi çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan, Brüksel'de 29 Kasım 2015 tarihinde planlı Türkiye-AB Zirvesi'nde uygulamaya konulmuş olan gelişim planının, huruç akımlarının arama dibine alınması, insanoğlu tacirleri ve muhacir kaçakçılarıyla savaşım dair evleviyet taşımış olduğu hususunda uygun kalmıştır.'

Bildiride, 'Türkiye ve Yunanistan, kültürel mirasın belirlenmesi, korunması ve korunum edilmesi ile gayrikanuni adına yerlerinden edilmiş ekin varlıklarının belirlenmesi ve ilgilendiren oldukları ülkeye iadesi sahalarında bulunan derin işbirliğini tasarruf etmek ve bu amaçla bugüne denli UNESCO ve öbür arsıulusal şirketler ve forumlar dahilinde sergiledikleri ortak çabayı tahkim etmek hususlarında mutabakata varmışlardır' ifadesine toprak verildi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Kaynak: AA