Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İran'a gerçekleştirdiği ziyaret, dü diyar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve acemi birlikte devre girilmesinin yanı sıra hassaten bölgenin, 'bölge dışı aktörler' kabilinden şekillendirilmesinin engellenmesi dair ehemmiyetli birlikte etap yapılanma ediyor.

Davutoğlu'nun sabık cumartesi haset İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile gerçekleştirdiği görüşmeler, siyaset, iktisat ve hassaten Suriye'nin yer bütünlüğü mevzusundaki mutabakatları Türkiye-İran ilişkilerinde acemi birlikte zamanın başlangıcı olmasının yanı sıra semt dışı aktörlere de ileti ayrıcalığı taşıyor.

Öte taraftan Başbakan Davutoğlu ile 160 Türk iş adamının da İran'da temaslarda bulunması, ambargonun kalkmasının arkası sıra akıbet zamanlarda 22 bilyon dolardan 9 bilyon dolara gerileyici tecim kütlesinin 2-3 sene ortamında 30 bilyon dolara çıkarılması yönündeki iradenin de çelimli birlikte adımı namına ön plana çıktı.

İran ile ilişkilerin artarak bitmeme etmesi, cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, iş kadını ve çıplak maşer düzeyinde yapılacak aykırı ziyaretlerle geliştirilecek politik ve hesaplı ilişkiler, arsıulusal güçlerin bölgedeki projelerine huzur da kuma birlikte dayanma oluşturacak.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türkiye ve İran'ın dü ehemmiyetli önemlice lehçe diyar olduğunu, aralarındaki politik uyuşmazlıklar ne olursa olsun akıbet 400 senedir kişi aralarındaki barışı koruyabildiklerini söyledi.

Bunun ehemmiyetli birlikte sınama olduğunu, ülkede diyetler değişmesine karşın izlemsel manada birlikte arbede yaşanmadığına yer veren Akgün, 'Özellikle Suriye dair yaşanmış olan yüklülük ve düşünüm ayrılıkları zımnında geçmiş kez bu derece ağır birlikte biçimde ilenme yaşanıyor. Bundan çevre da akıbet 1 yılda az elan dü diyar arasındaki politik temaslarda ağır birlikte lapacılık olmuştu. Şimdi acemi birlikte gidiş var' ifadesini kullandı.

Nükleer anlaşmanın arkası sıra İran'ın evren ile ilişkilerini baştan normalleştirecek birlikte sürece girdiğini vurgulayan Akgün, anlaşmaların arkası sıra her insanın İran'ın geleceğiyle ilgilendiren hisse selp yarışında bulunduğunu dile getirdi.

'Türkiye ve İran'ın kuma birlikte direnişi olması lazım'

Akgün, Türkiye'ye en DOĞRU coğrafi diyar namına hassaten iktisat alanındaki olanak ve fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine ayraç ederek, şu biçimde bitmeme etti:

'Suriye dair etüt masasının kurulduğu birlikte dönemden geçiyoruz. Rusya'nın Suriye'ye gelmesi sonrası 2015'ten itibaren Suriye'de süreci diyet yönünde İran'dan aşırı Rusya'nın tesiri var. Coğrafyanın dü lehçe ülkesi namına Türkiye ve İran ortaklaşa iş yaparsa Ortadoğu'nun baştan tasarımı sürecinde aşırı can alıcı olabilirler, olmalıdırlar. 

Coğrafya hemen Suriye, Lübnan, Irak'tan Yemen'e derece uzanan bölgede harita değişikliklerinden bahsediliyor. Uluslararası güçlerin bu projelerine huzur Türkiye ve İran'ın kuma birlikte direnişi olması lazım. Özellikle hesaplı bölgede ortak, neymiş biricik birlikte iktisat denli akım edilmesi dair mutabakatlar var. Suriye'nin istikbaline bağlı namına yer bütünlüğünün korunmasına aksan yapıldı. Bu aşırı önemliydi.

Suriye'deki DAEŞ ve kuma gözdağı namına tanıdık PKK ve eli silahlı Kürt gruplara huzur kuma ittifakın oluşturulması ve hastalıkların çözümünde kuma inisiyatiflerin geliştirilmesi gerçek politikte katı birlikte zemindir. Önümüzdeki çağda bölgenin dışarısından yapılacak müdahalelere huzur kavrayış birliğinin geliştirilmesi ve dışarıya, dosta düşmana huzur bunun aşılanması, haricen karışma geçirmek isteyenlere huzur caydırıcı olacaktır. Aksi biçimde dingildeklik bitmeme ederse buradan ilk önce kılıç dokunca görürüz.'

Akgün, coğrafyayı birlikte arbede endüstrisi kıymetlendirmek adına kuma el birliği ve kuma birlikte bol bolamat endüstrisi dair ortaklaşa iş gerçekleştirmek icap ettiğini aktardı.

Suriye dair İran'ın izlediği aut politikanın yaratmış bulunduğu güvensizliğin hat safhada bulunduğunu özetleyen Akgün, 'Bunların aşılması lazım. Bunun düşüncesince elan yukarı düzem ziyaretler şart. Cumhurbaşkanı Ruhani'nin april ayında yapacağı ziyaretle bunların pekiştirilmesi gerekir. Sayın Başbakan'ın ziyareti birlikte başlangıçtı buzların kırılması yönünde fakat inanma artırıcı söylem, aksiyon ve politikalara gerekseme var' dedi.

Akgün, İran'ı monolitik birlikte halis muhlis namına uyumak gerektiğini, İran'daki esasi gücü elinde bulunduran kesimler, hassaten Ayetullah Hamaney, ihtilal muhafızları ile Kum ve Tahran'daki dini liderlerle de görüşülmesini istedi.

'İran ve Türkiye federatif birlikte Suriye istemiyor'

SDE Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin ise İran ziyaretinin, neticeleri bakımından ehemmiyetli olduğunu, bölgedeki akıbet gelişmelere bakınca ziyaretin öneminin elan da arttığının görüldüğünü belirtti.

Ziyaretin düet ilişkilerin yanı sıra lehçe sorunlarla ilgilendiren kısmının elan ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Şahin, Suriye'nin geleceğinin nite olabileceği noktasında dü ülkenin de kafasında bire birlikte şeyin bulunduğunun gözüktüğünü anlatım etti.

Şahin, Suriye ile ilgilendiren Amerika ve bazısı ülkelerden B planı açıklaması geldiğini belirterek, 'ABD'nin Suriye dair B planı açıklamasına huzur İran ile Türkiye'nin Suriye'nin bütünlüğünün korunması noktasında birlikte anlayışı bulunduğu gözüküyor. B planı ile federatif birlikte Suriye kastediliyordu. İran ve Türkiye federatif birlikte Suriye istemediklerini bu ziyaretle ortaya koymuş oldular' dedi.

İran ile Suriye'de ateşkesin devamı noktasında birlikte kavrayış birlikteliğinin bulunduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

'Ortadoğu, Suriye üstünden birlikte güzel içerisinden çıkılmaz birlikte sürece akilane gitti. Kutuplaşmalar arttı. Tabii ki Türkiye ve İran da bundan çevre maliyet ödüyor. Bu mevzuda birlikte kavrayış var. Daha da ehemmiyetli olanı Ortadoğu'nun baştan şekillendirilmesi yerinde Rusya ile ABD'nin ön plana çıkması semt yurtlarını huzursuz etti. Hem Türkiye hem İran, omuz başı şekillenirken devir dışı ikamet geçirmek huzursuz etmiş bulunduğu düşüncesince buna izin etmeyeceklerini açıkladı. 

'Bölge dışı güçlerin alanı şekillendirmesine huzur birlikte vakfe sergileyeceğiz' açıklaması var. Bu aşırı önemli. Ziyaret lehçe neticeler doğuracak birlikte görüşme olmuştur. Önümüzdeki süreçte bölgedeki istikrarın sağlanması noktasında bölgenin baştan şekillenmesi noktasında hesaplı projeleri engel olmak düşüncesince neticeler doğurabilir. Çok ehemmiyetli ve hayır birlikte ziyaret.'

Kaynak: AA