DAVOS - Bayram Altuğ

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenenlen 48. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF), ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlilere yönelik hakaret ve yardımları kesme tehdidi, küreselleşme karşıtı mesajları ve ülkesinin medyasına ağır suçlamaları damga vurdu.

Ülkenin doğusunda dünyaca ünlü kayak merkezindeki zirvenin açılış konuşmasını Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kapanış konuşmasını ise ABD Başkanı Trump yaptı.

Modi, korumacı ekonomi politikaların devam ettiğini ve küreselleşmenin "parıltısını" kaybetmeye başladığı belirtirken, Trump ise yaptığı açıklamalarla yine tepkilerin odağı oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla görüşmesinin ardından konuşan Trump, Filistinlilerin ABD'ye saygısızlık yaptığını iddia etti ve İsrail'le masaya oturulmadığı sürece Filistin'e mali yardım verilmeyeceğini söyledi.

Trump'tan DEAŞ itirafı

Trump, kapanış konuşmasında da küresel ekonomi karşıtı mesajlarına devam etti. Sık sık kendi dönemine övgülerde bulunan Trump'ın, konuşmasında defalarca ülkesine yatırım çağrısında bulunması Davos'ta en çok konuşulan konular arasına girdi.

Özellikle ABD medyasına yönelik, "Siyasete girene kadar medyanın ne kadar edepsiz, ne kadar alçak, ne kadar saldırgan ve ne kadar sahte olabileceğinin farkında değildim." şeklinde ifadeler kullanan Trump, yüzlerce üst düzey delegasyonun bulunduğu salonda yuhalandı ve ıslıklandı.

ABD sözcülerinin, sınır güvenliğini tehdit eden terör unsurlarını ortadan kaldırmak için Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı hakkında "herkesin DEAŞ'a yoğunlaşması gerektiği" mesajlarının aksine Trump'tan itiraf gibi açıklama geldi.

Trump konuşmasında, koalisyona mensup ülkelerin desteğiyle DEAŞ'ın elindeki toprakların neredeyse yüzde yüzünün geri alındığını dile getirerek, ABD'den gelen çelişkili açıklamalara bir yenisini ekledi. Trump'ın açıklaması, "DEAŞ'ten tüm topraklar alındıysa örgüt Suriye'nin neresinde?" sorusunu akıllara getirdi.

İsviçre'de Trump gerilimi

"Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak" ana temasıyla düzenlenen zirveye Trump'ın da katılması İsviçre'nin başkenti Bern, Zürih, Basel, Lozan ve Cenevre gibi büyük şehirlerde yoğun şekilde protesto edildi. Göstericiler, "Trump hoş gelmedin" ve "İsviçre Nazilere ev sahipliği yapıyor" şeklinde pankartlar taşıdı, Trump aleyhinde sloganlar attı.

Davos ve çevresi "uçuşa yasak bölge" ilan edildi. Güvenlik güçleri, Davos'a girmeye çalışan çok sayıda protestocuyu engelledi. Zirvede, polis ve özel güvenliğin yanı sıra 5 bine yakın asker görev yaptı.

Davos'a rekor katılım

Dün sona eren Davos Zirvesi, 100'den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yaptı.

Geçen yıl sönük geçen zirvenin ardından bu yıl çok sayıda ülkenin liderinin WEF'e katılması tüm dünyanın gözlerini deniz seviyesinden bin 560 metredeki küçük kasabaya çevirdi ve zirveyi canlandırdı.

İş dünyasından yoğun ilgi

Şimşek ve Zeybekci'den yoğun görüşme trafiği

Davos Zirvesi'ne Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil etti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da zirveye katılan isimler arasında yer aldı.

Çok sayıdaki oturuma konuşmacı olarak katılan Şimşek ve Zeybekci, küresel ekonominin liderlerine Türk ekonomisini anlattı ve yatırım çağrısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zeybekci, WEF Danışmanı Cüneyd Zapsu ve Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin verdiği akşam yemeğinde çoğunluğu yabancı yüzden fazla iş adamına Türkiye'deki teşvikler, yatırım olanakları ve yapısal reformlardan bahsetti, ardından soruları cevapladı.

Erdoğan'ın "one minute" çıkışı damga vurmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ocak 2009'da Başbakan sıfatıyla katıldığı Davos Zirvesi'ne, "one minute" çıkışı damga vurmuştu.

Davos'taki oturumda dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Gazze saldırılarını meşrulaştıran sözleri ve diplomatik sınırları ihlal eden davranışı karşısında Erdoğan tepkisini göstermişti. Erdoğan'ın uluslararası kamuoyunda "one minute" çıkışı olarak hatırlanan tepkisi, Arap kamuoyu başta olmak üzere tüm dünyada yankı uyandırmıştı.






Kaynak: AA