ANKARA - Eski Başbakan Necmettin Erbakanın çocuklarını mahkemelik yapan kavganın altından Milli Görüş hareketinin tam 40 yıllık serveti çıktı. Erbakanın ilk partisi olan Milli Nizam Partisi (MNP) kapatıldığında Hazineye para kaptırılması nedeniyle tüm para ve mal varlıklarını partili olmayan isimlere yaptırdığı, bunların içinde Avrupa ve Türkiyedeki yan kuruluşlardan gelen paralar da olduğu, başka isimler üzerinde de paralar bulunduğu öğrenildi.

Babasının geçen yıl ölümünden sonra eşinden ayrılan ve SP Kadın Kolları Başkanlığına getirilen Zeynep Erbakan, kardeşleri Fatih Erbakan, Elif Erbakan Altınöz ve eşi Mehmet Altıınözü yalıya ve paralara el koymakla suçlaması, gözleri servetin boyutuna ve kaynağına çevirdi. Erbakanla uzun yıllar yakın mesai yapan ancak ismini vermek istemeyen bir partili, kardeşler arasındaki kavgaya neden olan servetin oluşumunu ve trafiğini şöyle anlattı.

MNP kapatılınca: 1972 yılında Hocanın ilk partisi olan Milli Nizam Partisi kapatıldı. O kapatmayla partinin paraları Hazineye kaptırıldı. Hatta Hocanın ve bazı parti yöneticilerinin kişisel paraları da kapatmayla Hazineye gitti. Bunun üzerine Hoca para yönetme konusunda farklı bir yönteme gitti. Artık partinin, kendisinin ve önde gelen yöneticilerin üzerinde ciddi bir mal varlığı ve para gösterilmedi.

Hocanın bildiği isimler üzerinde: 12 Eylülde MSP, daha sonra RP ve FP kapatıldı ama bu para trafiği hiç değişmedi. Paranın trafiğini doğrudan hep Erbakan yönetti. RP kapatılınca kayıp trilyon olayının yaşanması da bu para yönetimi nedeniyledir. FPde de seçim döneminde Hazineden büyük yardımlar alınmasına karşın hiçbir şekilde parti üzerinde mal varlığı oluşturulmadı, parti binası ve mobilyalar kiralandı. Bu sürede edinilen paralar ve mal varlığı hep partide görevi olmayan kamuoyunca bilinmeyen tanınmayan isimler üzerine yapıldı. Beşir Darçın, Adnan Simit, Ali Vural ve Osman Akgün, Erbakanın para ve mal varlıklarını üzerine yaptırdığı, görevleri yalnızca para işi olan isimlerdi. Yalnız bunlarla sınırlı değildir. Ama bunların dışında isimler üzerinde de para vardır.

Damat Altınöz: Bu servet, yıllar içinde doğrudan Hocaya bağlı faaliyet gösteren Avrupa Milli Görüş teşkilatından, Türkiye içindeki yan kuruluşlardan gelen paralarla oluştu. Erbakan Hoca, sadece kendi kişisel serveti olmayan, kendi kişisel mal varlığının yanı sıra davanın 40 yıllık birikiminden gelen serveti bu isimlerle birlikte damadı Mehmet Altınöz üzerine de yaptı. Damat Altınöz, Fatih Erbakanla birlikte hareket edince eşinden boşanan Zeynep Erbakan da konuyu mahkemeye taşıdı. Oğuzhan Asiltürk de Erbakanın kişisel para ve mal varlığının yanı sıra davanın 40 yıllık servetinin de kardeşler ve damat tarafından kaçırılmasını önlemek için Zeynep Erbakanla birlikte hareket ediyor.

Kanal 7yi de Hoca kurdu: Kanal 7 de bizzat Hoca tarafından kuruldu. Hoca adına ilk yönetim kurulu başkanı Recai Kutandır. Hatta Kanal 7nin hisseleri bizzat parti içinde satışa sunuldu.

Darçın yine sahnede

Zeynep Erbakanın suç duyurusunda adı geçen Beşir Darçın ve Adnan Simit, 80 ve 90lı yıllarda yolsuzluk iddiaları ile gündeme geldi. Suudi Arabistanın hac kontenjanını Diyanet İşleri Başkanlığı yerine verdiği ve adresi Refah Partisi bürosunda görünen Van Der Zee isimli şirketin 5 bin hacı taşıyarak büyük miktarlarda para kazandığı ortaya çıkmıştı.

Darçın ve Simitin isimleri kayıp Bosna paraları olayına da karışmıştı.