‘Avukatımdan memnun değilim’ cümlesini çok duyuyoruz. Aslında bunu diyenin bazen avukatından bazen dava sonucundan bazen de başka bireyden mutlu olmadığını ama bunu özet olarak avukata bağladığını görüyoruz.

En büyük şikâyetler avukata ulaşamamak ya da avukatın geri dönmeyişi oluyor. İkinci sırada ise “avukatım çok pasif bir şey yapmıyor” şikayeti geliyor.

Bir şey hakkında memnun olmamak ya da şikâyetçi olmak insanın beklentisine göre değişir. Avukatın bir kaç dakika içinde geri arayacağını düşünen kişi bir gün sonra geri arandığında bu durumdan hoşnut olmaz. Avukatın bir iki gün içinde geri arayacağını düşünen kişi ise aynı gün geri arandığında memnun olur.

Avukat hangi şartlar altında değiştirilir?

Avukat değiştirmek ve ikinci (üçüncü) avukat görevlendirmeyi ayırt etmek gerekir. Bir davalı her zaman birden fazla avukat görevlendirebilir. Ama şunu bilmek gerekir: Şayet sigortanız ya da mahkeme (adli yardım) sizin avukat masraflarınızı karşılıyorsa hiçbir zaman görevlendirilen ikinci avukatın masraflarını karşılamaz. Dolayısıyla ikinci veya üçüncü avukatın masrafını cebinizden ödemeniz gerekir.

Peki, davanın ortasında ikinci bir avukat tutmak değil de birinci avukatı değiştirmek mümkün mü? Tabii ki mümkün. Ama yukarıdaki probleme benzer bir durum ile karşı karşıyayız. Sigortanız (ya da adli yardım) hangi avukatın ücretini ne kadar ödeyecek? Avukat ücretleri saat ücreti hesaplanmadığı için bu durum biraz zor ve genelde müvekkil için ekonomik açısından zararlı olabilir.

İki durumu ayırt etmek gerekir

Birincisi: Mahkemeye intikal etmemiş mahkeme öncesi yazışmalar. Bu durumda Mahkeme öncesi avukat ücreti tek ücrettir. Dolayısıyla ilk avukat tek yazışma ile tüm ücreti hak etmiştir. Avukatı değiştirirseniz yeni avukat da aynı ücreti tekrar hak eder. İlk avukat parasını sigortadan aldıysa sigorta ikinci avukatı ödemez. Dolayısıyla ikinci avukatı cebinizden öderseniz.

İkincisi: Mahkemeye intikal eden dava; burada durum göre ilk avukat ile sonraki avukat ücretleri yaptıkları işe göre paylaşabilirler. Ama bu da her zaman mümkün değildir ve avukatlarda bu tür iş paylaşımından hoşlanmazlar. Bunun bir sebebi dava istendiği gibi sonuçlanmaz ise bunun genelde sonraki avukata mal edilmesidir. Çoğu durumda ilk avukat belirlemiş olduğu strateji ile davanın gidişatını şekillendirmiştir.

Özet olarak avukat değiştirmeyi genelde tavsiye etmemekteyiz. Dolayısıyla ilk avukat tercihi önemlidir.

SORU:
Eşimden boşanmak istiyorum. İki çocuğumuz var. Eşim beni tehdit ediyor ve çalışmadığım için çocuklarımızı benden kesin ve kolay bir şekilde alacağını iddia ediyor. Bu doğru mu?

CEVAP:
Maalesef bu durumu birçok vatandaşımız böyle biliyor. Hâlbuki gelir ile velayetin hiç bir bağlantısı yoktur. Çalışmak ve gelir sahibi olmak bu tür davalarda hiçbir avantaj sağlamaz.



http://zaman-online.de