ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - 12 Eylül davasında mahkemeye Kenan Evren ve Tahsin Şahinkayanın servetine ilişkin 55 sayfalık rapor gönderen Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), her iki sanığın şüpheli bulduğu bazı mal varlıklarında üzerine kırmızı kalemle olağan dışınotu düştü. Sanıkların kimi hesaplarında 400, 500, 600 bin lira gibi para giriş çıkışları bulunduğu belirtildi. Şu an ancak 2001den günümüze kadar olan kayıtlara ulaşabilen MASAK, asıl merak edilen ve kritik öneme sahip darbe dönemine ilişkin mal varlığı bilgilerinin ise araştırmasının sürdüğünü bildirdi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahil avukatların talepleri üzerine MASAKa yazı göndererek sanıkların darbe öncesinden günümüze kadar olan mal varlıklarının araştırılmasını istemişti. MASAK da araştırmalarI sonucu hazırladığı raporu, mahkemeye göndermişti. Mahkeme, içinde kişisel mali bilgilerin olduğu gerekçesiyle, rapordan örnek alınmasına kısıtlama getirmişti. Avukatlara, sadece 17, 18 ve 19 Eylül tarihlerinde belgeleri inceleme imkânı vermişti.

11 yıllık süreci kapsıyor

Rapor, sanıldığının aksine sanıkların darbe döneminde edindikleri servetlerini kapsamadı. Son 11 yıllık dönemde üzerlerine kayıtlı olan mal veya para bilgisi raporda yer alıyor. MASAK, bu konuda raporunun altına “2001’den öncesi, bilgisayar kayıtlarına geçmediği için araştırmalarımız devam etmektedirnotunu düştü.

Raporda, sanıklar ile eş ve çocukları olmak üzere 9 kişinin mal varlığına ilişkin kayıtlar yer aldı. MASAK uzmanlarının, belgelerde ve raporda, sanıkların sayılan mal varlığının bazılarının yanına kırmızı kalemle, olağan dışınotu düştüğü ortaya çıktı.

En zengin ‘50’den biri

Time dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilen Şahinkayanın şu an iki aracı bulunuyor. Raporda darbe dönemine ilişkin kayıtlar olmadığı için; Şahinkayanın 1980 sonrası TSKye F16 uçaklarının alımı sayesinde mal varlığına milyar dolarlar kattığı iddiasına ilişkin bulgu yer almadı. Şahinkayanın 19 Aralık 2002’de İzmir Menderes Özdere’de 5 yazlık satın aldığı belirtildi. Şahinkayanın ayrıca memleketi olan Merzifon ve İstanbulda arsa, kat ve daireleri olduğu anlatıldı.

Şüpheli parahareketleri

Raporda her iki sanığın yaklaşık 20-30 bankada hesabı tespit edildi. Bu hesaplarda bakiyeler ve şirket hisseleri bulunuyor. Bu hesaplarda çok fazla miktarlarda hesap hareketlerinin göze çarptığı bildirildi. Bazı hesaplarda 400, 500, 600 bin lira gibi para giriş çıkışları bulunduğu belirtiliyor.