TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'de dobra patolojik milletvekili sistemin yerine, darbecilerin engelleme edemediği müşterek dizge ihdas etmek istediklerini belirterek, 'İşte o da riyaset sistemi, istikrarı güvence fail müşterek sistem' dedi. Sultangazi'de çıplak maşer kuruluşları temsilcileriyle müşterek araya mevrut Şentop, dünkü kanun emekleri ve 'başkanlık sistemi'yle ilgilendiren bilgilendirme yaptı. 

'İyi patolojik bu sistemin adına istikrarı güvence fail riyaset sistemi'

Parlamenter sistemin defaatle darbelerle kesintiye uğradığını anımsatan Şentop, '140 sene içre 30 yılı bulmuyor bu sistemin uygulanması. Bu, milletvekili sistemin Türkiye'de müşterek çeşitli tutmadığını gösteriyor. Türkiye'de dobra işlemeyen, yerleşmeyen müşterek milletvekili dizge mevcut. Türkiye'nin dobra etkin müşterek düzene gereksinimi var. Daha ilkin de bu tartışılmış. Bunu önceki kere kılıç demiyoruz. 

Türkiye'de milletvekili dizge işlemediği düşüncesince henüz dobra işleyecek müşterek dizge arayışı derinliğine senelerdir mevcud müşterek durum' biçiminde konuştu. 'Parlamenter sistem, esasında krallıkların, monarşilerin sistemidir' diyen Şentop, bu sistemin dobra işlediği devletlerin hepsinin kraliyet ve federasyon sistemiyle dümen edilen devletler bulunduğunu belirtti. 

Şentop, Türkiye'de 'üniter cumhuriyet' sisteminin yürürlükte bulunduğunu hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu: 'Darbeciler, bu sistemin zaaflarını kullanarak düzene engelleme etmişler hep. Biz de darbecilerin engelleme edemediği müşterek dizge ihdas etmek istiyoruz. İşte o da riyaset sistemi, istikrarı güvence fail müşterek sistem. 5 sene hükümet belli. 

Türkiye esasen bu riyaset sistemini 100 yıldan çok müşterek zamandır uyguluyor. Uzaklara gitmeye ister yok. Yerel yönetimlerde bu dizge doğrusu uygulanıyor. Yerel yönetimlerde reis da sedir de değişik seçiliyor. İşte yereldeki bu sistemi, merkezi yönetime de iletmek istiyoruz. 

O sebeple ABD ve ya apayrı yerden örnekler aramaya ister yok. Üniter riyaset sistemi öneri ederiz biz. Bölünme eleştirileri bundan dolayı yersiz. Muhalefet, riyaset olursa hükümette arazi almaları olanaksız bulunduğu düşüncesince bu eleştirileri yapıyorlar, işi sulandırmaya çalışıyorlar. Tayyip Erdoğan doğrusu şu anda riyaset sistemindekinden çok hakka sahip. Buna Tayyip Erdoğan'ın değil, Türkiye'nin gereksinimi var.'

Kaynak: AA