ANKARA - Barış Gündoğan

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığında meydana gelen FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin eylemlerle ilgili 317 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede şüphelilerin ifadelerine yer verildi.

Darbeci askerler ifadelerinde "ByLock" programı kullanırken "IP" adreslerinin belli olmaması için telefonlarına farklı programlar yüklediklerini belirtti.

Şüphelilerden Binbaşı Murat Tamer, ifadesinde, Ercan kod isimli abisinin 2015 ortalarında kendilerine bir tablet getirdiğini, bu tablette " ByLock " programı olduğunu, IP adresinin belli olmaması için "Hotspot" isimli bir programın da kurulması gerektiğini anlattı.

İddianamede şüpheli Kurmay Albay Özkan Doğanay hakkında yapılan soruşturma ve toplanan tüm delillerin değerlendirilmesi de yapıldı.

IP adreslerini gizlediler

Şüpheli Doğanay'ın darbe günü Akıncılar kışlasını defalarca arayarak irtibat sağladığı, ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe karargahı ve kışlada bulunan nizamiyelerle birçok kez telefon görüşmesi yaptığı belirtilirken, şüphelinin olay sırasında kullandığı telefonu ile SIM kartın Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelendiği bildirildi.

Yapılan incelemede telefonda, FETÖ/PDY üyelerinin kendi aralarındaki iletişimi sağlamak üzere kullandıkları "ByLock" uygulamasına ait kalıntı veriler ile "Line200.apk" ve "Orbotv15.1.2. apk" uygulamalarının yüklü olduğu anlaşıldı.

Darbecilerin internete "anonim" olarak girilmesine izin veren bu tür programlar yükleyerek, IP adreslerini gizledikleri tespit edildi.

Kaynak: AA