KARS - CÜNEYT ÇELİK

Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma kapsamında, örgütün sözde "sıkıyönetim komutanı" olan dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, aynı komutanlığın Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat ve 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan'ın da aralarında bulunduğu 17 rütbeli hakkında dava açıldı.

FETÖ/PDY'nin darbe girişiminin ardından Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle tutuklanan terör örgütünün sözde "sıkıyönetim komutanı" olan dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Avcı, söz konusu dönemde aynı komutanlığın Kurmay Başkanı Yarbay Polat ve 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Uçan ile diğer 14 rütbeli subay hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan 130 sayfalık iddianamenin Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin kentteki ilk dava açıldı.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışı, devlet ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması ve darbe sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarılarak, bu yapılanmanın cebir, şiddet ve diğer hukuk dışı yöntemleri kullanarak devlet otoritesini baskı altına almayı, zaafa uğratmayı, yönlendirmeyi, alternatif otorite olarak ortaya çıkmayı ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen silahlı terör örgütü olduğu vurgulandı.

Örgütün antidemokratik, hukuk ve ahlak dışı birçok yöntemi kullanarak tabanındaki insanların dini duygularını istismar edip devletin kurum ve kuruluşlarında yıllarca kadrolaşmaya çalıştığına işaret edilen iddianamede, FETÖ'nün özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde örgütlenerek "güvenlik bürokrasisi" ve "istihbarat" alanında ağ oluşturduğu aktarıldı.

İddianamede, sıkıyönetim direktifinin, Genelkurmay Personel Planlama Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç tarafından "Harekat Yıldırım" adı altında "Yurtta Sulh Konseyi Başkanı" imzasıyla Kars'a gönderildiği belirtilerek, buna göre Avcı'nın Kars'ta "sıkıyönetim komutanı" olarak görevlendirildiği kaydedildi.

Avcı'nın darbe girişimi gecesi emniyette tedbirlerin alınması için tabur komutanları ve kurmay başkanını tugaya çağırdığı ifade edilen iddianamede, komutanlarla toplantı gerçekleştiren Avcı ve Kurmay Başkanı Yarbay Polat'ın daha sonra diğer komutanlara görevlendirme yaptığı anlatıldı.

Kurmay başkanından "ez geç" talimatı

İddianamede, darbe teşebbüsü sırasında Polat ile tankların ilerlememesi için yolu kapatarak kendilerini engellemeye çalışan İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Ekipler Amiri Komiser Yardımcısı Cahit Karakelle arasında geçen diyaloğa da yer verildi.

Karakalle tarafından sakin olmaları, kışlalarına dönmeleri yönünde ihtar edilen darbeci komutan Polat'ın, "Bu iş bitti komiser, çekilin." dediği bildirilen iddianamede, Polat'ın tankı kullanan askere de "Ez geç şunları, ez geç" talimatı verdiği belirtildi.

İddianamede, Karakelle'nin de Polat'a çekilmeyeceklerini ve tankların durması gerektiğini söylediğine işaret edilerek, bunun üzerine Polat'ın beraberindeki askerlere de "Alın bunları, sarın etraflarını. Gözaltı yapın hepsine" dediği aktarıldı.

16 tank ve askeri araçlar sokağa çıktı

Darbe teşebbüsünün yaşandığı gece komutanlığa bağlı askeri birliklerden 16 tank, 11 geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı (GZPT), 11 askeri kamyon ve diğer 25 zırhlı araçla 400'den fazla silahlı ve mühimmatlı asker ile şehir merkezindeki önemli noktaların kuşatma altına alındığı vurgulanan iddianamede, Topçu Taburu cephaneliğinden 15 bin 700 G3 otomatik tüfek mermisi, 8 bin MG3 otomatik tüfek mermisi, 4 bin uçaksavar mermisi, Komuta Destek Taburu cephaneliğinden 6 bin G3 otomatik tüfek mermisi, 700 uçaksavar mermisi, bin MP5 mermisi, Tank Taburu cephaneliğinden 19 bin 400 G3 otomatik tüfek mermisi, 2 bin 200 uçaksavar mermisi ve 10 bin A4 kule makineli tüfek mermisinin askeri kişilere dağıtılmak üzere hazırlandığı ve kısım kısım dağıtıldığı bildirildi.

Üçer kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

İddianamede, dosya kapsamına göre sanıkların isnat edilen suçları işledikleri kanaatine varıldığı kaydedilerek, tutuklu sanıklar Avcı, Polat ve Uçan'ın da yer aldığı 17 rütbeli asker hakkında "Anayasa'yı ihlal, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede ayrıca Polat ve Uçan hakkında "kamu malına zarar verme" suçundan da 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Sanıkların yargılanmasına Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Kaynak: AA