İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyetler ve eylemler ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 110'u tutuklu, 1'i firari 116 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmada, tutuklu sanık eski Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, savunmasını tamamladı.

Taşdeler, darbe girişimini öğrendiği andan itibaren darbenin karşısında durduğunu iddia ederek, "15 Temmuz’daki darbe girişimi yönünde hiçbir somut eylemim yoktur. Hatta aksine, eylemlerim darbe faaliyetinin tersine yöneliktir. Darbenin engellenmesine yönelik aldığım tedbirlerden en önemlisi, Harp Akademileri Komutanlığında giriş çıkışları yasaklamış olmamdır." dedi.

"(Sıkıyönetim Direktifi) mesajı, 22.30’da birliğime ulaştı"

Darbe girişimi gecesi Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem’in derdest edilmesi olayında bir dahlinin bulunmadığını öne süren Taşdeler, bu durumun Ertem’in ifadelerinden anlaşılabileceğini savundu.

Harp Akademileri Komutanlığından darbe girişimine katılan askerlerle doğrudan bir ilgisinin bulunmadığını ileri süren Taşdeler, şöyle devam etti:

"İlk önce 'Yıldırım Harekatı' planı doğrultusunda bütün personelin birliklere çağrılması yönünde mesaj yayımlanmıştı. Daha sonra 'Sıkıyönetim Direktifi' isimli mesaj saat 22.30 sularında birliğime ulaştı. Bu mesaja karşı herhangi bir faaliyet içinde bulunmadım. Emri doğrulatma yoluna gittim ve Harp Akademileri Komutanlığına bütün giriş ve çıkışları yasakladım. Gece saatlerinde nizamiye kapısında sivil 4-5 aracın çıktığı bilgisini aldım. Silah doğrultularak nizamiye nöbetçisinin etkisiz hale getirilerek birlik dışına çıkışların olduğunu öğrendim. Bu olay da tutanak haline getirilmiştir. Darbe faaliyeti içinde bulunmadım."

Sanık Taşdeler, lehine olan hususların iddianamede yer almadığını savunarak, "Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Ankara’da ilgili bir mahkemede verdiği ifadede, şahsım için 'Nevzat Paşa’nın darbe girişimine karşı koyduğunu öğrendim. Yine olay tarihinde Deniz Harp Akademisi Komutanı olan Tuğamiral Tayyar Ertem’in, Çanakkale’de bir davada 'Nevzat Komutan, beni korumaya çalışmıştır' yönünde ifade vermiştir. Bu ifadelerden anlaşılacağı üzere, benim darbe faaliyetiyle bir ilgim olmadığı gibi darbeye karşı koyduğum ortadadır. Hakkımdaki suçlamalar, tamamen hukuka aykırı ve gerçek dışıdır." ifadelerini kullandı.

"Her türlü emre açığız" mesajı soruldu

Tutuklu sanık Taşdeler’in çapraz sorgusunda 15 Temmuz’daki bazı faaliyetler ve iddianamede yer alan eylemleri de soruldu.

Milli Savunma Bakanlığı adına söz alan avukat Selçuk Kar’ın "Darbe toplantısından haberdar olduğunuz, hatta toplantıya iştirak ettiğiniz iddia ediliyor. Sözde 'Sıkıyönetim Direktifi'ne cevaben, 'Birlikler mesaiye çağrılmıştır. Her türlü emre açığız' şeklinde karşı mesaj yayımladınız. Hala darbe girişimine katılmadığınızı mı söylüyorsunuz?" sorusu üzerine Taşdeler, şu iddialarda bulundu:

"Darbe toplantısı veya bu yöndeki herhangi bir toplantıya katılmadım. Sıkıyönetim direktifi gelince ilgili komutanlıkları arayarak, teyit etmeye çalıştım. Tahir Bekiroğlu’nu arama sebebim de budur. Tek başıma karar veremezdim. Tahir Bekiroğlu’nu aradığım doğrudur, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandığı yönünde bilgi gelmişti. Bunu haber vermek için Bekiroğlu’nu aradım. Telefonu emir astsubayı açtı. Bekiroğlu’nun konuşmak istemediğini söyledi."

Taşdeler, 15 Temmuz günü birlikteki bütün personelin kışlaya çağrılmasının ise darbeci askerlerce yayımlanan "Çağrı Planı Devrede" mesajıyla bir ilgisinin olmadığını öne sürdü.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Ahmet Yücel, Abdullah Göktaş, Mücahit Ayaydın, Veysel Keleşoğlu ve Ali Can da savunmalarında haklarındaki suçlamaları reddederek, tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

Muhabir: Murat Paksoy,Yunus Ege

Kaynak: AA