MALATYA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Yakınca Spor Salonu'ndaki duruşmada, tutuklu sanıklardan dönemin 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti karşısında savunma yaptı.

Sevgili, (sözde sıkıyönetim direktiflerinin yer aldığı mesaj) emirlerin geldiğini ordu harekat merkezinde okuduğunu belirterek, mesajları ordu komutanına arz etmek için konutuna gittiğini, olumsuzluk yaşanmaması amacıyla nizamiyelerin giriş çıkışlarına dikkat edilmesini bir subaya söylediğini ifade etti.

"Partigöç telefonu yüzüme kapattı"

Bu emrin gelen mesajla ilgili olmadığını, idari bir tedbir olduğunu iddia eden Sevgili, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 sanık hakkında hazırlanan çatı iddianamesine göre "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi darbeci askerler arasında yer alan ve dönemin Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı olan eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç'le görüşmesine ilişkin, "Odamdaki telefondan mesajda ismi bulunan Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ü aradım, 'bu evrakın mahiyeti nedir' diye sordum. O da bana 'ordu komutanına arz edin' diyerek telefonu yüzüme kapattı." savunmasını yaptı.

"Bahadır Albay silah çekti"

Sevgili, önemli bir mesaj geldiğinde önce ordu komutanına, daha sonra sıralı amirlere ilettiklerini belirterek, şu iddialarda bulundu:

"Daha sonra ordu komutanının konutuna gittik. Komutanımız evrakları kapıda inceledi ve 'ordu karargahına gidelim' dedi. Ordu komutanının makam aracına bindik. Genelkurmay Başkanı ve sıralı komutanlıklara ulaşamaya çalıştık. Karargaha gelince ben, Zeki Karataş ve ordu komutanının odasına girdik. Ankara'daki komutanlara ulaşamaya çalışıp, televizyondaki gelişmeleri takip ettik. Ordu komutanı, makamdayken bağlı birliklere emir dışı hareket edilmemesi emrini verdi. Kurmay Başkanı Avni Angun karargaha geldi. Başına gelenleri anlatarak, bizimle gelişmeleri takip etmeye başladı. Ordu komutanlığı odası dışında kurmay başkanı ile Albay Bahadır Erdemli arasında tartışma çıktı. Bahadır Albay silah çekti, koruma astsubayı Fatih Gürcan, kurmay başkanının koluna girip odasına götürdü. Herkes birbirine bakıyor, kimse bir şey yapmıyordu. Bahadır Albay, kurmay başkanı ordu komutanının odasındayken elindeki silahın namlusu kendisine dönükken 'alın beni vurun komutanım' diye bir şey söyledi, emir subayı araya girip silahı aldı."

Darbe girişimi sırasında komuta katında yaşananları anlatan Sevgili, "Ordu komutanı, Yüzbaşı Kemal Keskin'i ikna etmemi, güvenlik güçlerine zorluk çıkarmamasını söylememi emretti." iddiasında bulundu.

"Dişli ile habercim görüşmüş olabilir savunması"

Bir avukatın darbe girişiminden 1 gün önce Ankara'da darbe girişimine karışan kişilerle telefonla konuşup konuşmadığını sorması üzerine Sevgili, "Bilmiyorum." yanıtını verdi. Bunun üzerine avukat "HTS kayıtlarının olduğunu, Tümgeneral Mehmet Dişli ile 14 Temmuz günü saat 21.00 sularında görüşme kaydının olduğunu" söyleyince, sanık Sevgili, "Ben konuşmadım, telefonum makamdaydı, emir astsubayım ya da habercim görüşmüş olabilir." dedi.

Sanık Sevgili, 15 Temmuz gecesi eski Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan ile görüşülmesi ile ilgili sorusu üzerine, görüşme yapmadığını, bilmediğini ve hatırlamadığını söyledi.

Duruşma, sanıkların savunmalarıyla sürüyor.

Muhabir: Volkan Kaşık

Kaynak: AA