KIRKLARELİ

Kırklareli'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi soruşturmasında tutuklanan eski bölük komutanı Üsteğmen Fatih Çelebi, kışladan dışarı çıkana kadar neredeyse tüm tugay personelinin kendilerine yardım ettiğini ve kışla nöbetçi amiri ile diğer personelin kendilerini alkışlarla, el sallayarak uğurladığını savundu.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoban girişinde durdurulan 81 sanığın yargılanmasına altıncı günde devam edildi.

Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi salonunda görülen duruşmaya, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 38'i tutuklu 81 sanık katıldı.

Duruşmada savunma yapan, darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı eski bölük komutanı tutuklu sanık Üsteğmen Çelebi, darbe girişiminden sonra savcılıkta alınan ilk ifadesini, "Temmuz sıcağında, beş gün aç ve susuz olarak baskı altında alındı." diyerek kabul etmedi.

Darbe girişiminin yaşandığı gün mesailerini yerine getirdikten sonra evine gittiğini ve saat 23.30 sıralarında yeniden göreve çağrıldığını ifade eden Çelebi, ''Rutin dışı hiçbir faaliyetimiz olmadı. Saat 23.30'da evimde uyurken mesaiye çağrıldım. Beni mesaiye nöbetçi heyet çağırdı. O esnada ilk aklıma gelen kışlada ciddi bir kaza, bela intihar olayı benzeri durumun meydana geldiği gibi. Personelimizin yüzde 40'ı sabıkalı. Ben gelmeden Mehmetçiklere silah ve teçhizat verilmişti. Saat 00.30'da Latif Çicek'i tabur önünde gördüm ve ikişer takımdan oluşan 2 bölük hazırlanacağını söyledi." diye konuştu.

''Alkışlarla uğurlandık''

Çelebi, hazırlıkların darbecileri bastırmak için yapıldığını sandığını ileri sürdü.

Çiçek'in, kendilerine kanunsuz hiçbir emir vermediğini öne süren Çelebi, şöyle devam etti:

''Murat Baydur, Latif Çiçek'e 'Nereye gideceğiz?' dedi. Çiçek de 'Gidince görürsün' şeklinde cevap verdi. Daha sonra Latif Çiçek'in emri ile mühimmat dağıtıldı. Sadece rütbeli personel mühimmat aldı. Araçların uçaksavarları için mermi verilmedi. Mehmetçiklere de özellikle mühimmat verilmedi. Latif Çiçek bize 'Polis ve jandarmaya destek olmaya gidiyoruz.' dedi.

O an bize verilen emrin yasal, meşru ve doğru olduğunu düşündük. Biz devletimizi, ülkemizi, milletimizi, meclisimizi, vatandaşlarımızı korumak için kışla dışına çıktık. Kışladan dışarı çıkana kadar neredeyse tüm tugay personeli bize yardım etti. Kışla nöbetçi amiri ile diğer personel bizi alkışlarla, el sallayıp uğurladı.''

Ortamda yanlış yapıldığına dair bir emarenin olmadığını iddia eden Çelebi, yanlışlık yaptıklarına dair kimsenin uyarıda bulunmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti, Çelebi'nin savunmasının ardından duruşmaya bir süre ara verdi.

Muhabir: Özgün Tiran,Ufuk Ertop

Kaynak: AA