İZMİR

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 kişinin yargılandığı davaya ilişkin duruşmada, tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın Emir Astsubayı Emre Karayer ve tutuklu sanık eski Uzman Çavuş Erdem Çayır savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine devam edildi.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Karayer, iddianamedeki "Tümamiraller Aydın Şirin ile Hasan Nihat Doğan'ı derdest ederek Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına götüren sanıklarla ortak hareket ettiği ve darbe teşebbüsünün yaşandığı gece tutuklu sanık Yıldız'ın talimatlarını yerine getirdiği" suçlamalarına ilişkin savunma yaptı.

Darbeci olmadığını, darbe kastıyla hareket etmediğini ileri süren Karayer, FETÖ ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını savundu.

15 Temmuz sabahı Yıldız'ın ailesiyle ilgilendiğini, onların bazı isteklerini yerine getirdiğini anlatan Karayer, akşam üzeri de komutanının evinde böcek ilaçlaması yaptığını ileri sürdü.

Karayer, Yıldız'ın yapacağı kule denetimi nedeniyle birliğinden ayrılmadığını belirtti.

Amiralleri almaya giden araca tesadüfen binmiş

Karayer, askerlerin akşam Yıldız'ın emriyle silah ve teçhizat alarak kırmızı alarm durumuna geçtiğini anlatarak, "Tümamiraller Şirin ve Doğan'ın askeri tesislerden alınmasıyla ilgili herhangi bir emir almadım." dedi.

Sanık Karayer, şunları kaydetti:

"Yıldız'ın talimatıyla tesislere giden araca tesadüfen ve yanlışlıkla bindim. Şirin ve Doğan'ın Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığındaki misafirhaneye bırakılmasının ardından Foça'ya döndük. Birliğe döndüğümde bir bağrışma sesi duydum. Araçtan indiğimde Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın, Astsubay Erkin Sert'in (Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığındaki darbe girişimini destekleyen askerleri gözaltına almaya gelen askerlerden) kafasına beylik tabancasını dayadığını gördüm. Yıldız'ın astsubaya, 'Sen kimsin lan, benim albayımı alacaksın?' dediğini duydum. Yıldız, Erkin Sert'e silahını vermesini istedi ancak alamadı.

Yıldız, başkalarının araya girmesiyle silahını indirdi."

"ByLock'u cezaevinde öğrendim"

Telefonunda örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock" tespit edilen sanık Karayer, "ByLock'u ilk defa cezaevine girdikten sonra öğrendim. Programı telefonuma yüklemedim, kullanmadım." beyanında bulundu.

Tutuklu sanık Erdem Çayır ise kendisine isnat edilen suçlamaları reddederek, sözleşmeli uzman çavuş olarak askere dahi emir verme yetkisinin bulunmadığını savundu.

Muhabir: Ömer Süt

Kaynak: AA