Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, ' Bizim 28 Şubat darbesine hakkında durmamızın altında artık Türkiye'de darbelerin olmasını istemememiz yatar. Çünkü Türkiye'de vuruş süreçleriyle milletle devletin arası gelişigüzel daim açıldı' dedi.

Orakoğlu, Kumluca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce düzenlenen, 'Türkiye Modernleşmesi ve Suriye Meselesi' mevzulu söyleşiye katıldı.

Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonradan çetince müşterek sürece girildiğini ve demokratikleşme dair kimi güçlük yaşandığını anlatım fail Orakoğlu, bu süreçlerde halkın taleplerine hakkında mevrut bazısı grupların halkı hazmetme ve edisyon dibine kabul etme dair darbelere giriştiğini, bunlarda da fasıl fasıl değerli olduklarını söyledi.

Orakoğlu, Türkiye'de 1960 ve 1980 yıllarında darbelerinin yaşandığını hatırlatarak, 1997 senesinde ise 28 Şubat süreciyle de müşterek vuruş yaşandığını, sürecin Susurluk kazası ile başladığını savundu. Orakoğlu, 28 Şubat'ın bu derece bariz müşterek vuruş bulunmasına karşın vakası özemek talip bazısı unsurların bulunduğunu anlatım etti.

28 Şubat döneminin Türkiye'yi konuşu ve içsel açıdan ağır sıkıntılara soktuğunu dile getiren Orakoğlu, şöyleki dedi:

'Bizim 28 Şubat darbesine hakkında durmamızın altında artık Türkiye'de darbelerin olmasını istemememiz yatar. Çünkü Türkiye'de vuruş süreçleriyle milletle devletin arası gelişigüzel daim açıldı. Bundan gelişigüzel dokuncalı çıkan da dünya ve kavim oldu. Türkiye'de yaşanmış olan darbelerin peşinde gelişigüzel devir ABD ve İsrail vardı. 28 Şubat sürecinde de böyleydi. Şimdi bakıyoruz, günümüzdeki terörün peşinde da ayrımsız devletler var. Yani darbeyle yapamadıklarını, gerektiğinde terörle hazırlamaya çalışıyorlar.'

'Başta koşut çatı edinmek neredeyse bildiğim mevzularda mukteza açıklamaları yapıyorum'

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı bulunduğu çağda kimi vakaları gündeme getirdiğini özetleyen Orakoğlu, 'Bu olayların başlangıcında Batı Çalışma Grubu adına bilinen ve Kadir Sarmusak'ın bana ulaştırdığı vesikalar var. Bugün de ayrımsız halde Türkiye ilişkin düzen sallanmak talip özellikle koşut çatı edinmek neredeyse bildiğim mevzularda mukteza açıklamaları yapıyorum' sanarak konuştu.

Orakoğlu, Suriye meselesinde de yayılmacı güçler kabilinden Türkiye ilişkin iri oyunlar oynanmak istendiğini, Suriye'de velayet boşluğundan yararlanan bazısı yıldırı örgütleri eliyle Türkiye'nin de savaşın içerisine istifa etmek istendiğini savundu.

Kaynak: AA