ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 216'sı tutuklu, 268 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Hakan Yaşar da Kara Kuvvetleri Komutanlığı MEBS Başkanlığı Bilgi Sistem Daire Plan Proje Uyuşum Şube Komutanlığında üsteğmen olarak görev yaptığı anlattı.

Devlete, vatana ve millet kasdedecek hain girişim içinde bulunmadığını savunan Yaşar, 15 Temmuz günü mesainin ardından Çankaya lojmanlarındaki evine geldiğini, saat 22.15 sularında Gazi Üniversitesine geçmek üzere evden ayrıldığını, Kuğulu Park civarında uçak seslerini duyunca görev yaptığı şubenin WhatsApp grubuna "Neler oluyor" diye mesaj attığını anlattı.

Şube müdürünün gruba, "Kimse evinden ayrılmasın" diye yazması üzerine eve dönmeye karar verdiğini, bu sırada tesadüfen geldiği 4. Kolordu Kışlası'nın önündeki askere "neler olduğunu" sorduğunu iddia eden Yaşar, "Görevli asker de 'Beklemeyin, devam edin' diyerek nizamiyeyi göstermesi üzerine kargaşanın da etkisiyle mecburen içeri girdim. Burada Genelkurmay Başkanlığına saldırı olduğu, herkesin göreve çağrıldığı anlatılıyordu." dedi.

Bu kışlada görevli olmadığını, çıkmak istediğini söylemesine rağmen çıkışların yasaklandığı gerekçesiyle izin verilmediğini öne süren Yaşar, şöyle devam etti:

"Tugay bahçesinde sivil giyimli 2-3 kişi gördüm. Onlarla neler olduğunu öğrenmek için tugay binasına girdik. Televizyondan askeri kalkışmaya ilişkin haberleri görünce darbeyi anladım. Tugayın bahçesinde uzak bir köşede hiçbir şeye karışmadan bekledim. Yorgunluğun da etkisiyle içim geçmiş, uyumuşum. Kalabalığın sesiyle uyandım. Ali Kalyoncu'nun konuştuğunu, mühimmatla ilgili bir şeyler söylediğini duydum. Gruptan homurdanmalar oldu. Bunun üzerine Kalyoncu gitti. Ardından tugay komutanı ve beraberindekiler gelip beni gözaltına aldılar."

Sanıklar, Adem Karabulut, Ali Güdül, Mustafa İnanç, Osman Durmuş ve eski Albay Hacı Ahmet Aslıhan da savunmalarını yaptı.

Mahkeme heyeti yarın devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.

Kaynak: AA