TBMM - İSMAİL ÇİMEN

TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu taslak raporunda, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı yürütülen faaliyetlere ilişkin haber akışında Anadolu Ajansı'nın etkin rolüne yer verildi.

Raporda, darbe girişimine karşı, medyanın bütüncül bir şekilde milli iradenin yanında yer aldığı, her türlü hukuksuz ve gayrimeşru girişimi topluca lanetlemesinin tarihte benzerine az rastlanılan bir durum arz ettiği belirtildi.

Türkiye'nin darbelerle dolu siyasi tarihinde ana akım medyanın 27 Mayıs'tan 12 Eylül'e ve 28 Şubat'tan 27 Nisan'a uzanan darbe ve e-muhtıra silsilesinde önemli ölçüde darbecileri desteklediği ifade edilen taslak raporda, medyanın darbecilerin sözcülüğünü yaptığı aktarıldı.

"Basın, darbenin püskürtülmesinde çok önemli bir görev üstlendi"

FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişiminde ise medyanın özgürlüklerin, milletin, milli iradenin ve demokrasinin yanında yer aldığı vurgulanan raporda, basının, darbenin püskürtülmesinde çok önemli bir görev üstlendiğine işaret edildi.

Medyanın, halkla aynı safta sergilediği onurlu duruşun, hain darbe girişiminin akamete uğratılmasını sağladığı, 15 Temmuz gecesinin kahraman bileşenlerinden birini teşkil ettiğinin altı çizildi.

Darbe girişiminin başladığı saatlerde televizyon kanallarının olayın boyutunu çözmeye çalıştığı, hükümet kanadından ilk açıklamanın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldığı belirtilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Başbakan Yıldırım, bunun TSK içerisinde ana emir komuta zinciri olmaksızın yürütülen kanunsuz bir kalkışma olduğunu ifade etmiştir. TRT'de darbe bildirisinin okunması sırasında Türkiye için tarihi bir an yaşanmaktadır. Bakan Süleyman Soylu, vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerinin ortak hareketiyle darbecilerden arındırılan TRT, önemli mesajların yeniden topluma aktarıldığı, darbe sürecinin anbean takip edildiği diğer bir merkez haline gelmiştir."

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sokağa çıkma çağrısının ekranlardan yansıması ve darbeye geçit vermeyeceklerini açıktan dile getiren medya organlarının da katkısıyla darbeci unsurların başarısız kılındığına dikkati çekildi.

AA'nın yayın akışına ayrı başlık

Her yayın organının kendi çabasıyla hain darbe girişimine karşı tavır sergilediğine yer verilen raporda, Anadolu Ajansı'nın yayın akışına ilişkin ayrı bir başlık açıldı.

Raporda, "Anadolu Ajansı 15 Temmuz gecesi yoğun yayın faaliyetiyle ulusal haber kanallarını beslemiş, doğru ve güvenilir haber akışını sağlayabilmiştir. Ajans bu hayati önemine istinaden darbeciler tarafından ele geçirilmeye çalışılmıştır. Aynı şekilde DHA ve İHA da haber servisleriyle darbecilerin kanlı planlarının kısa sürede deşifre edilmesine destek sağlamıştır. 15 Temmuz gecesi mühim bir rol üstlenerek tüm medya kanallarını bir şekilde beslemeyi başarabilen haber ajansları, 15 Temmuz gecesinden sonra da kanlı girişimi dünyaya en doğru ve güvenilir şekilde ulaştırmak konusunda önemli bir başarı göstermiştir." görüşlerine yer verildi.

Muhabir: İsmail Çimen

Kaynak: AA