ANKARA-Barış Gündoğan

Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığında eylemlere ilişkin hazırlanan iddianamede, darbeci komutanların "Line" programı üzerinden mesajlaştığı, emirleri de "Merkez" adlı numaradan aldıkları belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığında FETÖ'nün darbe girişiminde yaşananlara ilişkin 317 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin ifadelerine yer verildi.

İddianamede, ortaokul yıllarında örgütle tanıştığını ve evlerine gittiğini anlatan şüphelilerden tutuklu sanık eski jandarma albay Arif Kalkan, darbeden 8-9 gün önceden haberi olduğunu itiraf etti.

Darbeden 10 gün kadar önce Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığında görevli Yarbay Mehmet Aydın'ın kendisini arayarak görüşmek istediğini aktaran Kalkan, akşam 22.30 sıralarında Güvercinlik Lojmanlarında buluştuklarını, oradan da Tandoğan bölgesinde bir eve gittiklerini belirtti.

Gittikleri evde Aydın'ın "abim" dediği ancak kendisinin tanımadığı 30-35 yaşlarında bir kişi ile görüştürüldüğünü anlatan Kalkan, şu bilgileri verdi:

"Şahıs bana 17/25 olayları sonrası cemaatin yaşadığı sıkıntıları anlattı ve ağustos Yüksek Askeri Şurasında 3 bin civarında askeri personelin ihraç edileceğini bildiklerini söyledi. Bu konularla ilgili fikrimi sordu. Ben de 17/25 olayları ile ilgili vatandaşın olaylara inanmadığını hükümetin söylediklerini doğru kabul ettiklerini ve cemaate karşı insanların tavır aldığını söyledim. Şahıs bunun üzerine bu gidişata 'dur' demenin zamanı geldiğini, hükümetin YAŞ'ı yapmasını engellemek gerektiğini, yani kısa bir zaman içerisinde darbe yapılacağını ve sıkıyönetim ilan edileceğini söyledi."

"Bir de orgeneral var"

Kendisinin bu kişiye "Bu darbenin TSK olarak mı yapılacağını, yoksa cemaatin mi yapacağını" sorduğunu belirten Kalkan, şahsın ise olayın çok kapsamlı olduğunu, tüm kuvvetlerden personel olduğunu, uçakların, helikopterlerin, tankların, gemilerin ve kim olduğunu açıklamadığı bir orgeneralin bu işin içinde bulunduğunu söylediğini ifade etti.

Kalkan, darbe girişiminde yer almayı, "TSK'nın, anayasanın vermiş olduğu yetkiyi kullanacağını düşündüğünden ve cemaatle bağı olduğundan kabul ettiğini" açıkladı.

"Darbeyi Gülen istedi" itirafı

Kalkan, görüşme sırasında söz konusu şahsın "Bu darbeyi Fetullah Gülen'in istediğini, hükümetin kesinlikle Yüksek Askeri Şurayı yapmaması gerektiğini söylediğini" de belirtti.

Albay Kalkan, görüşmenin yapıldığı evdeki başka bir odada ise telefonuna haberleşmede kullanmak için "Line" programı yüklendiğini bildirdi.

Ayrıca proxy gizlemek için kullanılan bir programın da telefonuna yüklendiğini anlatan Kalkan, emirlerin ise "Merkez" diye tanımlanan bir numaradan geldiğini kaydetti.

Kaynak: AA