Danıştay’a yönelik saldırının 5. yılında yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin için anma töreni düzenlendi. Törene, Özbilgin’in eşi Sema Özbilgin, oğulları Gökhan ve Serkan ile çok sayıda yargı üyesi katıldı. Sinevizyon gösterisini oğlu Gökhan Özbilgin ile el ele tutuşarak izleyen Sema Özbilgin gözyaşlarını tutamadı. Kara günü hiç unutmayacaklarını belirten Danıştay 5. Daire Başkanı Kılıçhan ‘Kurşunlar hukuka sıkıldı’ dedi.

Danıştay saldırısının 5. yılında hukuka vurulan darbe bir kez daha kınandı

‘Kurşun adalete sıkıldı’

© Danıştay 5. Daire Başkanı Kılıçhan, 17 Mayıs 2006’nın Türkiye için kara bir gün olduğunu söyledi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Danıştay 5. Daire Başkanı Mustafa Behiç Kılıçhan, Danıştaya yönelik silahlı saldırıda bir hukukçunun bir hukuk kurumunu bastığını anımsatarakKimi cezalandıracağını sanıyordu bilinmez ya da verdiği bir karar nedeniyle 2. Dairemizi cezalandırdığını düşünüyordu ama böyle bir ilkel cezalandırmayla hukukçuların sindirilebileceğini, Danıştayın, Türk insanının korkutulacağını sanmışsa yanılmıştıdedi.

Törende hüzün

Danıştaya Yapılan Saldırının Yıldönümü ve Yargı Şehidi Mustafa Yücel Özbilgini Anma Gününedeniyle tören düzenlendi. Törene, saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Dairesi üyesi Özbilginin eşi Sema Özbilgin, oğulları Gökhan ve Serkan Özbilgin ile Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri Ali Suat Ertosun, Zeynep Kavlak, Ziya Özcan ile Yargıtayın bazı üyeleri ve Danıştay mensupları katıldı. Özbilginin hayatını anlatan sinevizyon gösterisinde duygusal anlar yaşandı. Danıştay 5. Daire Başkanı Kılıçhan, 17 Mayıs 2006’nın Türk hukuku ve Türkiye için kara bir gün olduğunu söyledi. Kılıçhan, kamu görevlilerinin ve hâkimlerin böyle bir saldırıyı hiç hak etmeyeceğini ifade etti. Aile büyüklerinin ölmüşler için Gerçek âlemdeler, her şeyi biliyor ve görüyor dediklerini söyleyen Kılıçhan, şunları kaydetti: Eğer öyleyse Özbilgin de kurşunların sebebini, varsa arkasındaki azmettiricileri ya da iddia edildiği gibiyse çeteyi biliyordur. Bizler ise gerçeği hiç öğrenemeyeceğiz ama Özbilgini kaybettiğimiz kara günü hiç unutmayacağız, tabii onu da.

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ameliyat olduğu için törene katılamadı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de yurtdışında olduğu için mesaj gönderdi. Özbilgin, Karşıyaka Mezarlığındaki gömütü başında da karanfillerle anıldı.

İzmir’de de unutulmadı

Danıştay saldırısının yıldönümünde, İzmirde İnciraltındaki Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı önünde tören gerçekleştirildi. Törene Danıştay Başsavcısı Turgut Candanın yanı sıra CHP’li milletvekilleri ile yargı üyeleri katıldı. Candan, saldırıda yaşamını yitiren hâkim Mustafa Yücel Özbilgine yazdığı mektupta, yargı alanında yaşanan olumsuzlukları anlattı.


Cumhuriyet