ANKARA- Yeni binasının teşrifi için 6 milyon TL’lik mobilya alan Danıştay, ihaleyi de ‘doğal afet, salgın gibi olaylarda ivedi ihale yapılmasını’ düzenleyen yasayı kullanarak, ‘ilansız pazarlıkla’ yaptı. İhaleye katılmak isteyen bir firmaya ret yanıtı veren Danıştay’ın tavrı Kamu İhale Kurulu’nu (KİK) da böldü. KİK Başkanvekili Kazım Özkan ve bazı üyeler Danıştay’a, “İhalede rekabeti sağlamak kurumların görevidir” uyarısında bulundu. Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam ise, “Yeni üyeler nedeniyle sığamıyoruz ve yargı tıkanmış durumda. Yeni bina 29 Ekim’de açılacak. Bu nedenle acil durum maddesiyle ihaleye çıktık. Her geleni alsak, pazarlık usulünün anlamı kalmaz. İtiraz edenler pazarlık usulünü kavramamış” dedi ve 6.2 milyon lira civarında sonuçlanan ihaleyi Ersa Mobilya’nın kazandığını açıkladı.

Afet ihalesi
Ankara-Eskişehir yolu üzerinde 72 bin 500 metrekarelik alanda yapılan yeni binasında çalışmak için gün sayan Danıştay, geçen haftalarda binayı teşrif etmek için ihaleye çıktı. Kamu İhale Yasası’nın ‘acil durum, doğal afet, salgın hastalık, önceden öngörülemeyen olaylar’ nedeniyle yapılacak alımları düzenleyen 21-b maddesine dayanan Danıştay, ilana çıkmaksızın pazarlık yöntemiyle ihale yapacağını açıkladı. 10 Ağustos’ta gerçekleşen ihalenin toplam büyüklüğünün 6 milyon TL’yi aştığını söyleyen Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam, kazananın Ersa Mobilya isimli şirket olduğunu söyleyerek, “Bütün binanın teşrifi, yemekhaneye kadar tüm mobilyalar bu rakamın içinde” diye konuştu.
İhale, şartname almak isteyen bir firmanın geri çevrilmesiyle KİK’in de gündemine taşındı. Kurul 1 oy farkla ihalenin devamına karar verdi, ancak üyeler Adem Kamalı, Kemal Akkoç ve Başkanvekili Kazım Özkan itiraz etti. Karşı oy yazısında, ihalenin olağanüstü durumları kapsayan 21-b maddesine göre yapıldığını vurgulayan Özkan, bu maddenin en az 3 isteklinin ihaleye davet edilmesini öngördüğünü, buna karşın daha fazla isteklinin davet edilemeyeceği veya davet edilmeyen firmaların ihaleye katılmayacağı yönünde hiçbir düzenleme bulunmadığına dikkat çekerek, “İdareler, ihalelerde, rekabeti, güvenilirliği ve ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu ve görevlidirler” görüşünü bildirdi.

‘Böyle takdir ettik’
Radikal’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam ise mart ayında göreve başlayan yeni üyeler nedeniyle mevcut binanın yetmediğini söyledi. “Yer darlığından yargı tıkanmış durumda. Bu nedenle acil durum maddesini kullandık ve açık ihale yapmadık” diyen, ihaleye 9 firma çağırdıklarını ve 3 firmanın teklif verdiğini belirten Kökçam, “İsteyen her firma ihaleye girecek derseniz, pazarlık yönteminin anlamı kalmaz” diye konuştu. Kökçam KİK üyelerinin itirazları için ise “İşin esprisini anlamamışlar. Her önüne gelene şartname verseniz, açık ihaleden farkı kalmaz. Biz idare olarak böyle takdir ettik” dedi.


Radikal