Bakanlar Kurulu, personel alımı sırasında askerlik ve adli sicil kaydı için belge istenemeyeceğini kararlaştırmasına rağmen, bu karara bir yargı organı olan Danıştay uymuyor.

KPSS tercihleri sonrasındaki atama işlemlerinde nasıl belge isteneceği KPSS Yönetmeliğinde şu şekilde yer almaktadır:

"Madde 25- Atamasının yapılması uygun görülen adaylar, atama işlemleri yapılmadan önce, kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan atama başvuru formunda kimlik, adli sicil, askerlik durum ve sağlık beyanında bulunurlar. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kimlik, adli sicil, askerlik ve sağlık durumu hususlarında adaylardan yazılı beyanları dışında ayrıca bir belge talep edilmez. Adayların kimlik beyanlarının doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden veya doğrudan nüfus cüzdanı kontrol edilerek teyit edilir. Adayların askerlik ve adli sicil beyanlarının doğruluğu idare tarafından yetkili askeri ve adli mercilerden teyit edilir. Adayların atama işlemleri, atama başvuru formunda belirtilen bilgilerin teyidi sürecinin tamamlanması beklenmeksizin devam ettirilir."

2012 yılında yönetmeliğe eklenen bu maddeye bir çok kurum uymakta ve 4 durum için belge istememektedir.

Ancak, Danıştay, sağlık durumu için beyanı yeterli görürken, askerlik ve adli sicil kaydı için belge istemektedir. Oysaki yönetmelik açık bir şekilde askerlik ve adli sicil kaydı için de beyanın alınmasının ve beyanın doğruluğunun, atamayı yapacak kurum tarafından ilgili kurumlardan teyit edilmesini öngörmüştür.

Danıştay bu uygulamasıyla kendisinin yapması gereken teyidi, adaylara yaptırmaktadır.


İŞTE DANIŞTAY'IN PERSONEL ALIMI İÇİN İSTEDİĞİ BELGELER

1) AÇIKLAMA;
Danıştay'da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesi uyarınca Garson olarak çalışmak üzere internet üzerinden başvuru yapan adaylar için Danıştay Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 12'nci maddesi uyarınca merkezi sınavda (KPSS) alınan puan esas olmak kaydıyla, en yüksek puandan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katı kadar aday çağrılmak suretiyle 28/12/2015 Pazartesi günü yapılan sözlü sınavı sonucunda mezkür Yönetmeliğin 13 üncü maddesi uyarınca, merkezi sınav puanının %60'ı ve sözlü sınav puanının % 40'ı alınmak suretiyle oluşturulan Nihai Başarı Listesine göre göreve başlatılmaya hak kazanan adayların, 15/01/2016 Cuma gününe kadar Danıştay Başkanlığı Personel ve Eğitim Müdürlüğü'ne şahsen ve aşağıda istenilen belgelerle birlikte başvurmaları gerekmektedir.
Süresi içerisinde belgelerini teslim etmeyen veya atama onayının tebliğini müteakip yasal süreler içerisinde görevine başlamayan asil adayların yerine başarı sırasına göre yedek adaylar çağrılacak olup, göreve başlatılanlardan şartları taşımadığı sonradan tespit edilenler ile arşiv araştırması sonucu olumsuz olduğu anlaşılanların görevlerine son verilecektir.
2) GÖREVE BAŞLATILMAYA HAK KAZANANLARDAN İSTENİLEN BELGELER;
6 adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş),
Erkek adaylar için askerlik durumunu gösterir belge, askerlik yapmış ise terhis belgesi,
Adli Sicil Kaydı ve Adli Arşiv Sicil Kaydı Belgesi (30 gün içerisinde alınmış olmalıdır),
Sağlıkla ilgili olarak, görevini devamlı yapmaya engel bir durumunun olmadığına dair yazılı beyanı,
Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ya da noter onaylı örneği, (Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı görülmek suretiyle fotokopisi Kurumumuzca "aslı gibidir" şeklinde onaylanabilecektir.)
Mal bildirim beyanı.